Hidtil ukendt dinosaur kommer til Lolland: - Det er fuldstændig uhørt

Et forskerhold i USA har fundet en helt ny dinosaurart. Nu skal kraniet udstilles på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En dinosaur på størrelse med et næsehorn har gået rundt på jorden for 78 millioner år siden.

Dinosauren er dog ikke en art, man har kendt indtil nu. Men et forskerhold i USA har gjort opdagelsen af den nye dinosaur, og fossilet af det kranium kommer nu til Danmark.

Kraniet skal udstilles i Knuthenborg Safaripark i den nye udstilling "Knuthenborg Naturhistorisk Samling" og ankommer senere på måneden.

Her bliver det transporteret i en forseglet kasse, der først må åbnes, når forskergruppens videnskabelige studie offentliggøres til juli. Indtil da er både dinosaurens udseende og navn, der bliver opkaldt efter en gud i nordisk mytologi, holdt hemmelig.

Stor sensation

Forskerne bag fundet af den hidtil ukendte dinosaur mener, at den levede i kridttiden, der fandt sted for mellem 66 og 145 millioner år siden, hvor også den velkendte tyrannosaurus rex herskede på jorden. 

Læs også
Kæmpe dinosaurskelet pakket ud i Knuthenborg Safaripark
Læs også
Kæmpe dinosaurskelet pakket ud i Knuthenborg Safaripark

Fundet, og at dinosauren nu kommer til Danmark, skaber stor begejstring. Ikke mindst hos museumsinspektør på Geomuseum Faxe, Jesper Milan, der har skrevet en ph.d. i fodspor fra dinosaurer. 

- Det er fuldstændig uhørt, at en nyopdaget dinosaurart udstilles på dansk jord. Jeg vil faktisk gå så langt som at kalde det en sensation. Alene det at finde en ny dinosaurart er unikt, og når den samtidig er så intakt som denne, er vi oppe i noget, der på verdensplan allerhøjst sker én til to gange om året, forklarer Jesper Milan og fortsætter:

- Det er jo rent guf for en nørd som mig, at en endnu ukendt dinosaurart kommer til Danmark og samtidig bliver opkaldt efter en gud i nordisk mytologi. Det, synes jeg, er stort, siger han.

Det samme mener palæontolog hos Knuthenborg Safaripark Anna Øhlenschlæger.

- Det er totalt vildt. Det er vildere, end man kunne ønske sig i sit arbejdsliv som palæontolog og arbejde med et skellet i den kaliber. Jeg har indtil nu arbejdet med for eksempel fossiler af søpindsvin. Nu tager det et kvantespring, som er ret sindssygt, siger hun.

Uddøede dyr skal sætte fokus på de levende 

Når dinosauren kommer til Danmark, skal den være en del af den nye naturhistoriske udstilling i safariparken, der allerede tæller flere dinosaurer. På udstillingen bliver dyrs evolutionshistorie gennem millioner af år formidlet.

Læs også
Lensgreven jagter mystisk dinosaur: - Nu afklarer vi det en gang for alle
Læs også
Lensgreven jagter mystisk dinosaur: - Nu afklarer vi det en gang for alle

I marts flyttede et skelet af en stor kødædende Allosaurus ved navn Big Joe ind på museet, men der bor også to ægte skeletter fra den 299 millioner år gamle Dimetrodon.

- Det er ret unikt at have en safaripark med store levende dyr, men også samtidig at kunne fortælle de store levende pattedyrs evolutionshistorie. I stedet for man både skal tage på et naturhistorisk museum og i en safaripark, så kombinerer vi både de levende og døde dyr, siger Anna Øhlenschlæger. 

- Det er vildt at tænke på, hvordan dyreliv i millioner af år er sket i forskellige cyklusser. Med de sjældne fossiler er det vores ambition at give gæsterne viden om naturens evolution helt tilbage fra jordens oldtid frem til dinosaurernes tid, og selvfølgelig trække paralleller til de dyr som lever i dag, siger safariparkens ejer og direktør Christoffer Knuth.

Endnu flere dinosaurer vil blive tilføjet til udstillingen hen over sommeren og i 2023.

Kraniet af den nye dinosaur vil desuden blive stillet til rådighed for forskning.

Se video: Her bliver dinosauren Big Joe pakket ud.


Nyhedsoverblik