Historisk fund - krigskanon fra 1644 udstilles i badeland

En firehundrede år gammel kanon blev onsdag hejst i stilling i Lalandia i Rødby. Kanonen blev fundet på havbunden i Femern Bælt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Badegæster i Lalandia kan nu få lov at komme endnu tættere på en sprængfarlig fortid til søs, når de alligevel skal ud at svømme. 

Onsdag ankom nemlig en helt spektakulær kanon til Lalandia i Rødby. 

quote Kanonen i sig selv er et unikt stykke danmarkshistorie. Der har stået søfolk omkring den og fyret den af under et voldsomt søslag, og nogle af de her søfolk har også mistet livet

Andrew Crone-Langkjær, Kommunikationskonsulent hos Femern A/S

Direktøren i badelandet, Karsten Juhl, var selv med ude at skubbe det tunge stykke fortidshistorie i stilling.

- Kanonen kan jo være en appetitvækker til, at man kan komme ud at kigge på netop det enestående tunnelbyggeri, der er i gang, siger han til TV2 ØST. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Direktøren i Lalandia er med til at skubbe kanonen på plads.
Direktøren i Lalandia er med til at skubbe kanonen på plads.

Kanonen blev fundet i forbindelse med Femern-byggeriet og hævet tilbage i 2012 fra det hollandske skibsvrag "Svarte Arent." 

I ni år har kanonen ligget i en konserverende væske, så den kunne blive klar til offentligheden. 

Fortæller en gruopvækkende historie

Nu kommer den så på udstilling for vandglade gæster. Kommunikationskonsulent hos Femern A/S Andrew Crone-Langkjær var med til at få kanonen på plads i badelandet.

- Det er få hundrede meter herfra, at kanonen blev fundet. Der fandt et stort søslag sted for omkring fire hundrede år siden, og i forbindelse med Femern-bælt tunellen fik vi undersøgt området grundigt og fandt blandt tre skibsvrag, siger han til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under videoen.

Foto: Vikingeskibsmuseet, Roskilde. Dykker finder kanonerne på bunden af Femern Bælt tilbage i 2012.

Kanonen vejer cirka 1100 kilo og sank til bunds den 13. oktober 1644 sammen med "Svarte Arent." 

Den er blot én ud af to kanoner - den anden udstilles ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der i torsdag åbner for en særudstilling.

Udstilles også på Facebook

Udstillingen på Vikingeskibsmuseet i Roskilde præsenterer resultatet af flere års marinearkæologiske undersøgelser, der har kortlagt de gruopvækkende hændelser, som bliver begyndelsen til enden på Danmarks magt i Østersøen. 

Læs også
Forsvundet skibsvrag fundet - fortæller historie om fatalt dansk nederlag 
Læs også
Forsvundet skibsvrag fundet - fortæller historie om fatalt dansk nederlag 

Håbet er, at kanonen i Lalandia kan inspirere gæsterne til at ville lære mere og måske besøge museet i Roskilde. 

- Kanonen i sig selv er et unikt stykke danmarkshistorie. Der har stået søfolk omkring den og fyret den af under et voldsomt søslag, og nogle af de her søfolk har også mistet livet, fortæller Andrew Crone-Langkjær. 

Særudstillingen vises frem til 1. marts 2022 og åbner for publikum torsdag den 29. april kl. 10.00 og via en virtuel udstillingsåbning på Facebook torsdag den 29. april kl. 16.30 til 17.30.


Nyhedsoverblik