I mange år har historierne om hussalget på Lolland haft et negativt skær og handlet om lange liggetider og mangel på købere.
Nu er boligmarkedet imidlertid vendt på en tallerken. Flere ejendomsmæglere fortæller, at de mangler huse at sælge, og at efterspørgslen er sjældent set stor.
- Jeg har været ejendomsmægler i 25 år, 10 af dem som selvstændig, og har aldrig oplevet, at vi sælger så mange ejendomme, som vi gør nu, siger Thomas Porse, der er ejendomsmægler i Rødby.
Hans kollega, Klaus Andersen, der er ejendomsmægler hos EDC i Maribo, har svært ved at holde hænderne nede af bar begejstring over boligsituationen.
- Hvis ikke jeg holder dem i lommen, flyver de op over hovedet helt af sig selv. Det aktivitetsniveau og de salgsrater, som vi mønstrer lige nu, har vi ikke set i 10-15 år, siger han.
Folk tror på området
Det er især en efterspørgsel på flex-boliger, et ønske blandt flere om at flytte væk fra de store byer og til landlige omgivelser og det kommende Femern Bælt-byggeri, der er årsagerne til den atypiske boligsituation, hvis man spørger de lokale ejendomsmæglere.
Især den politiske aftale om endelig at begynde arbejdet med tunnelforbindelse mellem Danmark og Tyskland har været en afgørende faktor for boligmarkedet.
- Folk er blevet positive og tror på området, og mange spekulerer også i området, siger Thomas Porse.
Han fortæller, at han i maj solgte 25 huse, hvilket er rekord. Manglen på boliger, der skal sælges, er så stor i hans butik, at han er gået offensivt til værks og deler såkaldte naboflyers ud.
- Når vi har solgt en ejendom, gør vi lige opmærksom på, at man får nye naboer på vejen, og at vi tilbyder en gratis salgsvurdering, hvis andre har lyst til at sælge.
Vil opleve en vækst
Lolland Kommune har lavet en prognose, der viser en positiv udvikling de kommende 10 år, hvor flere mennesker vil flytte til end fra kommunen.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Hvis de mennesker, der flytter hertil, det er på grund af arbejde, og at de så kan lægge skatteindtægter i kommunen, vil det få en enorm betydning. I rigtig mange år har vores udfordring været, at vi har modtaget mennesker på overførselsindkomster fra andre kommuner, og det håber vi, at Femern kan være med til at sætte en stopklods i, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S).
Spørger man Klaus Andersen fra EDC, kan borgmesteren godt begynde at glæde sig endnu mere.
- Regionen her kommer til at opleve en vækst, som kun de færreste havde forudset, siger han.