Ikke set siden 1990'erne - sjælden fugl forvilder sig til Lolland

For første gang i næsten 30 år er turkestantornskaden blevet set i Danmark. Lunt vejr øger chancen for at spotte de eksotiske gæster med fuglekikkerten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En sjælden bevinget gæst har i disse dage lagt vejen forbi Danmark. For egentlig skulle den lille turkestantornskade befinde sig under langt lunere himmelstrøg i Mellemøsten, men i den forgangne uge er den med stor sikkerhed blevet observeret på Lolland.

Et foto af fuglen blev delt i ornitologiske kredse, og det fik blandt andre ornitolog Rasmus Strack fra Vallensbæk Strand til at drage til Lolland, hvor fuglen var blevet set ved Bredfjedstrand, nær Rødby Havn.

quote Det har været en drøm i mange år at se sådan en i Danmark

Rasmus Strack, ornitolog, Vallensbæk Strand

- Jeg kørte derned, fordi det er en speciel tornskade, som vi har snakket om i mange år, vi gerne vil se i Danmark. Så den måtte vi afsted for at se for at se. Det har været en drøm i mange år at se sådan én i Danmark, siger han og tilføjer:

- Over de to dage, den var der, vil jeg tro, der har der været mellem 100 og 150 mand – med god afstand – for at se den. Når der kommer sådan en melding, er vi nogle, som er lidt smågale og kaster os ind i bilerne og kører afsted. Så er det stort set ligemeget, i hvilken del af landet den er set i.

Læs også
Sjælden andefugl tidobler sin bestand efter særlig bolighjælp
Læs også
Sjælden andefugl tidobler sin bestand efter særlig bolighjælp

Hos Dansk Ornitologisk Forening fortæller Simon S. Christiansen, leder af Skagen Fuglestation, at turkestantornskaden kun er observeret en gang før herhjemme.

- Det var på Anholt i 1990’erne, siger han og forklarer videre:

- Det er en art, som yngler i Centralasien og overvintrer i Mellemøsten.

Mildt vejr redder vildfarne fugle

Den lille fugl er med andre ord kommet gevaldigt på afveje – men det er, som Simon S. Christiansen siger:

- Ikke unormalt med sjældne fugle i Danmark. Der har altid været sjældne fugle, som er fløjet forkert. Man har diskuteret meget, hvad det er, der går galt, men det er noget med deres orientering, der går galt. Det er ikke så meget anderledes, end når vi mennesker farer vild.

Det er ikke unormalt med sjældne fugle i Danmark. Der har altid været sjældne fugle, som er fløjet forkert - og størst er chancen for at se dem i oktober og november.
Det er ikke unormalt med sjældne fugle i Danmark. Der har altid været sjældne fugle, som er fløjet forkert - og størst er chancen for at se dem i oktober og november. Foto: Erhardt Ecklon

Den milde november, vi har i år, medvirker til, at fuglene overlever, og derfor er chancen for, at de bliver observeret større.

- November er et godt tidspunkt for at se sjældne fugle. De kommer langvejs fra, så det tager længere tid for disse fugle at nå hertil, siger Simon S. Christiansen med en henvisning til, at trækfugle, der passerer gennem Danmark, normalt er over alle bjerge i november måned.

Let at forveksle

Skulle man nu selv have lyst til at drage ud at se, om man kunne være heldig at se turkestantornskaden, er i dag et godt bud.

- Det bliver lunt, og solen begynder at skinne.

Og så skal man have øjnene med sig.

Turkestantornskaden er let at forveksle med isabellatornskaden. Ifølge eksperter er den observede fugl dog tilstrækkelig lys på undersiden til at være den sjældne sete fugl, der normalt overvintrer i Mellemøsten.
Turkestantornskaden er let at forveksle med isabellatornskaden. Ifølge eksperter er den observede fugl dog tilstrækkelig lys på undersiden til at være den sjældne sete fugl, der normalt overvintrer i Mellemøsten. Foto: Erhardt Ecklon

- Den har en fætter, som ligner meget – isabellatornskaden. I lang tid troede man, det var samme art – men man har undersøgt genetikken, og derefter blev arten splittet op i to.

- Men turkestantornskade er mere lys på undersiden.

Chancen for at se sjældne fugle er størst på klassiske træksteder, nær odder eller på øer. Her standser fuglene op, når de ser havet, for at samle føde, inden turen over havet, hvor mulighederne for at finde føde er knappe.

Læs også
Kurt fangede nyudklækkede traneunger med kameraet: - Jeg er helt ovenpå endnu
Læs også
Kurt fangede nyudklækkede traneunger med kameraet: - Jeg er helt ovenpå endnu

Foruden turkestantornskaden har man i resten af landet også observeret andre sjældne fugle i den forgangne uge.

I Rågeleje er kaffersejler, der normalt har hjemme i Afrika blevet set, imens stor gulben fra Nordamerika lagde vejen forbi Sneum Digesø ved Esbjerg, samt bundrossel fra det østlige Sirbirien – der fik hundredvis af feltornitologer til at valfarte mod Sorthat Odde nord for Rønne på Bornholm.

Rasmus Strack, ornitolog og står bag fuglekiggersitet club300.dk.
Rasmus Strack, ornitolog og står bag fuglekiggersitet club300.dk. Foto: Privat

Nyhedsoverblik