Du skal skabe noget helt nyt!
Sådan lyder det i en jobannonce, som Lolland Kommune har slået op. Kommunen søger en skoleleder, der kan stå i spidsen for en helt ny international folkeskole, som skal åbne i Maribo næste år.
- Den skal være med til at øge bosætningen og gøre Lolland til en attraktiv ø at bo på, fortæller Signe Lund (S), som er formand for Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune.
Maribo Gymnasium ligger lunt i svinget til at huse den kommende skole, da gymnasiet har en ledig bygning, den gerne vil leje ud. Her bakker rektoren op om projektet.
- Jeg synes, det er rigtigt set af Lolland Kommue, siger Michael Levy Bruus.
Det kan være lidt svært at komme til Danmark og bosætte sig, hvis der ikke er et skoletilbud til deres børn
Det er byggeriet af Femerntunnelen, der har sat skub i en gammel drøm om en international skole. For kan man få nogle af de mange udenlandske medarbejdere til at blive på Lolland under og efter tunnelbyggeriet, vil det være godt for både lokale virksomheder og kommunekasse.
- Men det kan være lidt svært at komme til Danmark og bosætte sig, hvis der ikke er et skoletilbud til deres børn, siger Signe Lund (S).
Lærerformand frygter skævvridning
Det er et enigt byråd, der har vedtaget at bruge syv millioner kroner årligt på Danmarks første internationale folkeskole, som både har udenlandske og danske børn som målgruppe.
Undervisningen skal halvdelen af tiden foregå på engelsk og den anden halvdel på dansk.
Lærerne bakker op, men er samtidig skeptiske. Den lokale lærerformand frygter, at den internationale folkeskole bare bliver en ny form for privatskole, som der i forvejen er mange af på Lolland.
- Problemet er, hvis den internationale skole trækker de dygtigste elever fra folkeskolerne over til sig, så får vi altså en endnu større skævvridning af elevsammensætningen i de lollandske folkeskoler, og der er nok at slås med i forvejen, siger Birger Petersen, formand for Lolland Falsters Lærerforening.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men den bekymring deler udvalgsformanden ikke.
- Den bekymring vil der jo altid være. Der er jo også en vis konkurrence mellem de folkeskoler, vi allerede har, siger Signe Lund (S).
Det må ikke blive en eliteskole. Det er et supplement til de folkeskoler, vi har i forvejen
Hun understreger at den nye, internationale skole skal være for alle børn.
- Det må ikke blive en eliteskole. Det er et supplement til de folkeskoler, vi har i forvejen.
Et visionært sats
Hele præmissen for investeringen i en international folkeskole er at øge bosætningen på Lolland.
Men Birger Petersen kan have sin tvivl, om de udenlandske medarbejdere på Femernbælt-projektet vil blive på Lolland, når byggeriet er færdigt.
- Det kan give udvikling og vækst, men hvis ikke det holder, så har man altså fået sig en udgift, og hvilken afsmittende effekt har det på det kommunale skolevæsen? Der har jeg mine bekymringer, siger den lokale lærerformand.
Men Signe Lund (S) og resten af byrådet tror på, at en international folkeskole er en fornuftig investering.
- Det er da et sats, men jeg synes, det er et meget visionært sats, siger hun.
Poilitikerne har givet håndslag på, at finansieringen af den nye skole ikke må tages fra budgettet til resten af kommunens skoler. Pengene skal findes andre steder.