Kandidat til regionsrådsvalget: Ministeren skyder ansvaret fra sig i sagen om de lukningstruede lægevagter

Heino Knudsen (A), der stiller op til regionsrådet, mener, at ministeren ikke tager nok ansvar i forbindelse med regionens lukningstruede lægevagter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Desværre er det et svar, jeg havde forventet. Nemlig at ministeren skyder ansvaret lidt fra sig og siger, at det her må Region Sjælland selv ligge og rode med.

Sådan lyder kritikken fra socialdemokraternes bud på en ny regionsrådsformand, Heino Knudsen, der langer ud efter sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Sammen med partifællen Astrid Kragh har Heino Knudsen stillet spørgsmål til ministeren om, hvordan regeringen vil løse problemet med de lukningstruede lægevagter i Region Sjælland.

Regionen mangler læger, og derfor er lægevagten i Ringsted, Nykøbing Sjælland, Kalundborg, Vordingborg og Nakskov i fare for at måtte lukke.

Nationalt ansvar

vagtlaeger.jpg
Læs også
Lægemangel kan koste vagtlæger
vagtlaeger.jpg
Læs også
Lægemangel kan koste vagtlæger

For nylig fik Heino Knudsen og Astrid Kragh så svar fra ministeren. Her skriver hun:

”Det er dog konkret et regionalt myndighedsansvar at sikre, at borgeren har adgang til nødvendig lægehjælp på alle tider af døgnet. Derfor er det også min klare forventning, at regionerne og lægerne i fællesskab sørger for at få løst de udfordringer, der måtte være med ordningerne i dele af landet, og får styrket vagtlægeordningerne, da det også kan være med til at afhjælpe et yderligere pres på det øvrige akutberedskab”.

Det svar er Heino Knudsen dog langt tilfreds med.

- Der hvor ministeren har ret er, at lægevagtsdækningen er et regionalt anliggende, men det, der er udfordringen i det her, er, at problemerne bunder i, at der er mangel på praktiserende læger generelt i regionen. Derfor er der et større nationalt ansvar at løfte i den her sag, og derfor er jeg meget ærgerlig over, at ministeren melder sig ud af den kamp, siger Heino Knudsen. 

Initiativer fra lægedækningsudvalg

Ulrik Hesislev
Læs også
Regionale læger hilser nye tiltag mod lægemangel velkommen
Ulrik Hesislev
Læs også
Regionale læger hilser nye tiltag mod lægemangel velkommen

Tidligere er der blevet lavet tiltag for at få flere læger ud til yderområderne.

Så sent om i 2016 nedsatte den Venstre-ledede regering et lægedækningsudvalg, der skulle komme med anbefalinger for at forbedre lægedækningen.

Disse kender Heino Knudsen også til, men det er dog ikke med til at løse problemerne her og nu, mener han. 

- Den her ordning med lægevagten er i fare for at bryde ned på den korte bane. Det er rigtigt, der er igangsat nogle initiativer, som jeg også anerkender er rigtig gode, men det er ikke nok på den korte bane. Derfor ville jeg ønske, at ministeren ville gå ind og se på, hvad hun kan bidrage med, siger Heino Knudsen.

- Det her oplever jeg lidt som en total afvisning, og det ærgrer mig rigtigt meget, for det er en meget vigtig sag for os, at der er lægevagt i hele Region Sjælland.

Samarbejde region og regering i mellem

Unge læger
Læs også
Lægemangel eksploderet: Flere praksisser afviser nye patienter
Unge læger
Læs også
Lægemangel eksploderet: Flere praksisser afviser nye patienter

Ifølge Heino Knudsen bør ministeren og regeringen tage noget mere ansvar, i stedet for kun lægge det over på regionen.

Han mener, løsningen er et samarbejde mellem regionerne og regeringen.

- Vi må bare anerkende, at der skal gøres noget ved denlægedækningsudfordring, vi har. Det er noget, der skal løses i samarbejde mellem regioner og regering, fordi der er så stor en opgave. Det gælder blandt andet om at få flyttet læger fra de store universitetsbyer ud i de andre regioner, siger Heino Knudsen. 

- Jeg mener, at ministeren skal stille sig til rådighed. Det er altid ministeren, der har de største muskler at spille med i sådan en akutsag trods alt.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby er nu blevet kaldt i samråd i sagen.


Nyhedsoverblik