40 minutters sejlads fra Nakskov Havn ligger den naturskønne ø Vejlø. Øen er privatejet og har været familieejet siden 1956, men er netop nu blevet sat til salg.
Øen er kendt for sin gæstfrihed. Således har postbåden Vesta igen i denne sommer fast anløb til øen, ligesom der hver sommer siden 1971 har været afholdt ø-lejr på Vejlø.
Mange gode minder er gennem årene skabt her
Agrovi Mæglerne, der har fået til opgave at sælge øen i Nakskov Fjord, undlader da heller ikke at bemærke dette:
- Mange gode minder er gennem årene skabt her, skriver mægleren.
Og nu kan hele herligheden altså købes for en samlet pris af 14 millioner kroner.
Får kiosk med i købet
Det er op til den kommende ejer, om ø-lejren – der efter en corona-pause i år kan fejre 50-års jubilæum – også i fremtiden skal være et fast indslag på Vejlø, og om øen i det hele taget skal være åben for offentligheden.
Ø-lejrens lejekontrakt går for et år ad gangen, oplyser ejendomsmægler.
Grundlaget for at tjene en mønt på offentlig entré er dog til stede. Den nuværende ejer har en lille kiosk på øen, hvorfra der sælges drikkevarer til badegæster, lystsejlere og fugleinteresserede, som også frit kan besøge Vejlø.
Et sjældent set tilbud
Øen tæller i alt 36 hektarer og er dermed den største privatejede ø i Nakskov Fjord.
- Det er sjældent, vi har en hel ø til salg, fortæller ejendomsmægler Rikke Dam fra Agrovi Mæglerne og tilføjer:
- Der kommer jævnligt noget til salg, hvor det er en del af en ø. Så det er helt specielt, det er en hel ø, man kan købe.
På øen ligger der en landejendom fra 1911 med en stor have samt gamle frugtplantager.
Foruden postbåden er det muligt at komme til Vejlø ved lavvande fra kysten ved Sandby.
Forsøgt solgt før
Ejerne af Vejlø er søstrene Anita Rasmussen og Linda Fausing, hvis bedsteforældre købte øen i 1956. Derudover er også Linda Fausings mand, Anders Fausing, medejer af øen.
- Vi har tilbragt alle sommerferier på Vejlø. Ø-lejren har været et familie-projekt, hvor vi har hjulpet til, og hvor vi har skabt livslange venskaber. På den måde kom verden til os, selvom vi ikke kom så meget ud at rejse i sommerferien, fortæller Linda Fausing til TV2 ØST.
De nære bånd har også betydet, at øen ad flere omgange har dannet ramme om store familiebegivenheder – som eksempelvis da Linda Fausing og Anders Fausing blev gift på øen 1995.
Vi har egentlig aldrig villet gå ud med et salg offentligt. Vi ville helst, at det var en lokal, der kom og sagde, man ville køre det videre lokalt og i samme ånd som nu
Men øen har også været forbundet med meget arbejde, og familien har derfor valgt at afhænde den familieejede perle i Nakskov Fjord.
- Vi tænker, det er tid til, at andre skal få glæde af stedet. Vi har haft vores glæder og dermed også det arbejde, der ligger i det. Det ville også være fedt, at man for første gang i sit liv nu kan beslutte, hvad man vil bruge sin sommer på, siger Linda Fausing, som lader forstå, at beslutningen har været mange år undervejs.
- Vi har egentlig aldrig villet gå ud med et salg offentligt. Vi ville helst, at det var en lokal, der kom og sagde, man ville køre det videre lokalt og i samme ånd som nu. Mange har også vist interesse.
I 2015 var familien således i dialog med Kyst- og kulturcentret og Skov- og Naturstyrelsen om et salg af øen, hvilket dog ikke blev til noget.
Foreningen bag ø-lejeren har også været tilbudt at købe øen.
- Men det er aldrig blevet til nogen beslutning.
Ejerne har i dag derfor heller ikke krav til, hvad en ny ejer vil med stedet, fortæller Anita Rasmussen:
- Vi vil ønske, det er nogen, som stadig holder øen åben for lokale, sejlende gæster og ø-lejre – men det er ikke et krav for et salg, at køber skal gå med på de betingelser.
- Og vi ved også, det vil være et mirakel, hvis vi finder en køber, som vil det her (i samme ånd, red.), supplerer Linda Fausing.
Senest en privat ø blev sat til salg her i sendeområde var i 2020.
Her købte erhvervsmanden Per Wimmer Masnedø Kalv i Storstrøm for 7,3 millioner kroner - et klækkeligt nedslag på den oprindelige udbudspris på 10 millioner kroner.
Købet beskrev han dengang som "et impulskøb", efter han fik kendskab til øens eksistens i 2021.
- Jeg er sådan en type, der ret hurtigt kan tage beslutninger. Enten kan jeg lide det, eller også kan jeg ikke lide det - og den her (Masnedø Kalv red.) kunne jeg godt lide. Det spillede også ind, at beliggenheden er helt i top; jeg kan flyve ind fra London og tage en helikopter til øen fra Kastrup på 12 minutter eller lidt over en time i bil.
Masnedø Kalv er til sammenligning 2,3 hektarer.