- Det er jo et meget spændende projekt, og jeg tror, det hjælper naturen, og dyrene får det nok også meget bedre herude.
Sådan lyder det fra folkeskoleeleven Atlas Emil Aske Bjørn Pedersen, der sammen med sine klassekammerater torsdag formiddag var mødt op på Elholmgård ved Rødbyhavn for at sætte en række stiklinger i jorden.
Det natur vi påvirker eller ødelægger, skal vi genskabe tre gange så meget
Efter planen skal der nemlig etableres en stor klimaskov mellem Rødby og Rødbyhavn. Det første spadestik til projektet blev taget i dag, hvor der blev plantet omkring 200 små træer med hjælp fra både skoleelever og naboer.
- Allerede om fem til seks år vil vi kunne se, at der er en skov her. Men det tager selvfølgelig lang tid, før den er fuldt udvokset, fortæller Emilie Juel-Helwig, der er bæredygtighedsdirektør hos Femern A/S.
Absorberer 50 tons CO2 årligt
Plantningen af klimaskoven er et samarbejde mellem Femern A/S og Naturstyrelsen. Skoven skal huse over 73.000 træer og bliver en del af et større rekreativt område på i alt 60 hektar, hvilket svarer til næsten 80 fodboldbaner.
Mens træerne vokser sig store, vil de absorbere 50 tons CO2 om året. Det bidrager til at gøre Femern Belt-tunnelen CO2-neutral.
- Vi har jo som grundlag for hele Femern-projektet tænkt naturen ind up front, så vi har det her princip om, at vi vil genskabe naturen på land med en faktor tre, så det natur vi påvirker eller ødelægger, skal vi genskabe tre gange så meget, siger Emilie Juel-Helwig.
En fordel for naturen
Borgerne i området må dog væbne sig med tålmodighed, før de kan gå en tur i den nye skov. Det vil nemlig tage op til 15 år, før området kan betegnes som en skov.
- Det vil være et fantastisk udflugtsmål. Det vil være rekreativt, men først og fremmest er målet skoven i sig selv. Det er en fordel for naturen. Det er ikke nødvendigvis vigtigt, at det er en fordel for mennesket, lyder det fra Michael Løvendal Kruse, der er medlem af Femern Bælt Komiteen for Danmarks Naturfredningsforening.
Men selvom ventetiden er lang, har Atlas Emil Aske Bjørn Pedersen allerede planer om at skulle besøge klimaskoven, når den er vokset ud.
- Det er jo bare spændende generelt at være ude i naturen, siger folkeskoleeleven.
De resterende træer bliver plantet løbende af Naturstyrelsen.