Tre hunløver kan se frem til en tryg og god fremtid, efter at de er blevet evakueret fra en zoologisk have i Ukraine til Knuthenborg Safaripark på Lolland.
Det mener biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang, som har været med til koordineringen af løvernes evakuering.
Det har kæmpestor betydning for løvernes velfærd, at de er landet her
- Det har en kæmpe stor betydning for de her løver, at de nu er kommet herop og har fået et fantastisk anlæg, hvor de kan hygge sig sammen.
Løverne blev i august evakueret fra Feldman Ecopark, der ligger i Donetsk-regionen. Årsagen til evakuering skyldes blandt andet, at parken blev bombet, hvor de tre løver hverken fik mad og vand i flere uger, inden de blev evakueret.
Løverne kan have krigstraumer
Forud for evakueringen boede løverne i små separate bure. Derfor er det det rene paradis, at de nu er landet i Knuthenborg, hvor de kan boltre sig på et areal, der består af mere end 10.000 kvadratmeter fri natur, forklarer Anne Sofie Meilvang.
- Det har kæmpestor betydning for løvernes velfærd, at de er landet her. Her har de et kæmpestort anlæg, hvor de kan være sammen. Før var de i separate små bure. Nu kan de gå sammen, som løver ville ude i naturen, siger hun.
Anne Sofie Meilvang fortæller, at man i den kommende tid skal finde ud af, om løverne har krigstraumer. Men hun er meget positivt overrasket over, hvor godt det lader til, at løverne allerede er faldet til.
- Efter at være blevet udsat for bombardementet, var løverne stressede og bange for høje lyde. De var bange for mennesker, men allerede nu slapper de af og virker til at have det rigtig godt, siger hun.
Løverne skal have mulighed for at være løver
Løverne kommer til at bo i Knuthenborgs tigeranlæg, Tigerskoven, der er Europas største, her får de deres område i anlægget. De tre hunløver er kommet til Knuthenborg gennem et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse.
Koordineringen er foregået i en gruppe under European Alliance of Rescue Centres and Sanctuaries (Ears).
Den består af 19 dyreværnsorganisationer, europæiske zoologiske haver og den europæiske dyreparkorganisation Eaza.
Det er rigtig vigtigt, de får lov til at falde til ro
Therese Hård, som er zoologisk- og veterinærchef i Knuthenborg Safaripark, understreger vigtigheden af, at løverne får mulighed for at være løver, særligt efter at de har været i gennem så meget.
- Det er rigtig vigtigt, de får lov til at falde til ro. De kommer fra en krigszone, hvor de har oplevet traumer og har heller ikke været korrekt ernæret i en periode. Derfor er det vigtigt med ro.
Første løver i Knuthenborg
Ifølge Therese Hård er det vigtigt at have løverne i Knuthenborg, da de kan fungere som ambassadører for deres truede artsfæller.
- Det er et stort fokus for os i Knuthenborg, at dyrene kan fortælle historien om deres vilde artsfæller. Nemlig at løverne er forsvundet fra 90 procent af de områder, de oprindeligt var i Afrika. Og her har vi muligheden for at fortælle løvernes historie, siger hun.
Det er første gang, at løver bor permanent i Knuthenborg Safaripark, men det bekymrer ikke direktør i Knuthenborg Safaripark, Christoffer Knuth.
- Vi har rigtig meget plads i Knuthenborg, og vi har nogle gode muligheder for at passe store dyr, og så synes vi, at det er en forpligtigelse for os at tage dem, hvis det er muligt. Og det er det nu, siger han.
Ikke første gang
Christoffer Knuth understreger, at det selvfølgelig kræver ressourcer for dyreparken at vælge at tage løverne. Men han er fortrøstningsfuld og regner ikke med, at der opstår problemer, som ikke kan løses.
- Det væsentligste er, at de er faldet rigtig godt til. Og det lader det til, at de er. Så de kommer til at få det rigtig rigtig fint her.
Det er ikke første gang, at Knuthenborg Safaripark har taget dyr, som havde behov for et nyt hjem.
I 2019 overtog Knuthenborg Safaripark landets fire sidste cirkuselefanter, efter at der i 2018 indtrådte et forbud mod at have vilde dyr i cirkus.
- Det var jo et specifikt nationalt problem at finde et hjem til de her elefanter. Og dem har vi så givet et rigtig godt liv, synes vi selv.
- Vi synes så, at det var så rigtigt, at vi har gjort det samme med tigere. Vi har både en cirkustiger og overskudstigere fra zoologiske anlæg, og nu har vi valgt at gøre det for de her løver, siger han.