Knuthenborgs sjældne dinosauræg undersøgt - svaret overrasker

12 sjældne dinosauræg fra Evolutionsmuseet på Knuthenborg er blevet undersøgt med røntgen, og svaret stiller mange nye spørgsmål.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er totalt fedt. Og samtidig også lidt et mysterium, der skaber mange nye spørgsmål.

Sådan siger Christoffer Knuth fra Knuthenborg Safaripark, efter en længe ventet undersøgelse af 12 sjældne dinosauræg fra Knuthenborgs Evolutionsmuseum er blevet gennemført på Aarhus Universitet.

De 12 æg fra langhalsen hypselosaurus er meget sjældne, fordi de formodes at ligge, som da de i sin tid blev lagt af deres mor.

Læs også
Knuthenborg Safaripark har fået 12 sjældne dinosauræg
Læs også
Knuthenborg Safaripark har fået 12 sjældne dinosauræg

Den nye undersøgelse er blevet lavet med en CT-scanner, og den viser, at flere af æggene er klækket, og nu ligger med bunden i vejret på prøven. Samtidig er nogle af de andre æg netop ikke klækket - og indeholder umiddelbart svært bestemmelige spor af det, der kan være deres oprindelige beboere.

Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark.
Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark. Foto: Evolutionsmuseet/Knuthenborg Safaripark

- Vi kan sige, at de æg, der er klækket, engang har indeholdt dinosaurere. Det er utrolig spændende i sig selv, at de kan have vokset sig op til at blive voksne kæmper. Men det er også spændende, hvad historien er med de æg, hvor skallen stadig er intakt, siger han.

På forhånd var håbet, at røntgenundersøgelserne ville afsløre små dinosaurfostre inden i æggene. Det kom dog ikke til at ske.

Læs også
Stor museumssatsning klarede sig bedre end ventet
Læs også
Stor museumssatsning klarede sig bedre end ventet

- Nej, vi fik det næstbedste. Vi har både skaller, der tilsyneladende er klækket - og så disse intakte æg, hvor der er flere ting indeni, som vi skal undersøge nærmere, før vi kan sige, om det er en del af dinosaurfostre, siger han, og tilføjer, at det havde været skuffende, hvis der ikke blev fundet noget specielt med æggene.

Stort spørgsmål

Hvorfor nogle æg er blevet klækket, mens andre ikke er, er et mysterium.

- Det kan være, at de ikke er blevet befrugtet, eller at de er blevet oversvømmet og dækket til, før de nåede at blive klækket. Men det er gætværk. Vi ved det simpelthen ikke, siger Christoffer Knuth.

Undersøgelsen ved Aarhus Universitet er blevet gennemført af biolog og lektor for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet Henrik Lauridsen.

En detalje fra et ellers intakt æg, der fanger forskernes interesse. Det vides dog ikke, hvad det præcist er, som man kan se på billedet.
En detalje fra et ellers intakt æg, der fanger forskernes interesse. Det vides dog ikke, hvad det præcist er, som man kan se på billedet. Foto: Evolutionsmuseet/Knuthenborg Safaripark

Han mener, at kunne se strukturer inde i æggene.

- Vi fandt nogle hyperintense elementer inde i flere af æggene, der ikke står i forbindelse med overfladen af ægget. Det betyder, at det ikke bare er sten, der er presset ind. Men hvad det helt præcist er, kræver yderligere undersøgelser med mere trænede øjne, siger Henrik Lauridsen.

Den største dinosaur

Dinosauræggene tilhørte en af de største dinosaurtyper, langhalsene. De levede i den sidste del af dinosaurtiden i det nuværende Sydtyskland, hvor æggene også er fundet.

Hypselosaurus blev 12 meter lang - svarende til længden på en almindelig bus, og kunne veje op mod 14 ton. Ungerne i æggene var dog meget mindre. Æggene måler således 30 centimeter i længden. Det er stort i forhold til et hønseæg, men selvsagt småt i forhold til en tonstung Movia-bus på fire ben.

Sådan ser æggene på Evolutionsmuseet ud.
Sådan ser æggene på Evolutionsmuseet ud. Foto: Evolutionsmuseet/Knuthenborg Safaripark

De 12 æg er fundet liggende sammen i ét samlet klippestykke på 190 centimeter i længden og 80 centimeter i bredden. Klippestykket vejer 225 kilo.

I dag er der ikke tale om hverken æg eller æggeskaller. Der er i stedet tale om de forstenede rester af det, som engang var æg og æggeskaller. De er på et tidspunkt blevet oversvømmet og dækket i mudder, og har siden ligget uforstyrret i omkring 70 millioner år.

Læs også
Nyt museum fortæller 300 millioner års evolutionshistorie
Læs også
Nyt museum fortæller 300 millioner års evolutionshistorie

Sendt til Frankrig og USA

Det er første gang nogensinde, at æg fra en langhals bliver undersøgt med de avancerede CT-scannere i Danmark. Undersøgelsen er foregået på en særlig scanner, så der ikke er gået tid fra syge mennesker til undersøgelsen.

Som led i CT-undersøgelsen er der taget hele 50.000 røntgenbilleder af de 12 æg.

Et billede fra undersøgelserne. Fundet viser et æg, hvor en mængde æggeskaller er presset op i den ene ende af ægget.
Et billede fra undersøgelserne. Fundet viser et æg, hvor en mængde æggeskaller er presset op i den ene ende af ægget. Foto: Evolutionsmuseet/Knuthenborg Safaripark

Undersøgelsesresultaterne er allerede blevet sendt videre til forskere i USA og i Frankrig.

Især undersøgelsen i Frankrig er vigtig, siger Christoffer Knuth.

- Den amerikanske forsker er generalist og ved meget om dinosauræg. Men den franske forsker er ekspert i lige netop hypselosaurus - og allerede nu er der ting, som han er meget interesseret i med dette fund, siger Christoffer Knuth.

Læs også
Knuthenborg lokker med verdenssensation i nyt museum
Læs også
Knuthenborg lokker med verdenssensation i nyt museum

Han fremhæver et billede, hvor der er fundet masser af æggeskaller i bunden af ægget. Det har man ikke set før, og det skal nu undersøges nærmere.

Han mener selv, at der er særlige ting, der er vigtig ved undersøgelsen.

Sådan forestiller man sig, at Hypselosaurus har set ud for 70 millioner år siden, hvor de boede i det, der i dag er Sydeuropa.
Sådan forestiller man sig, at Hypselosaurus har set ud for 70 millioner år siden, hvor de boede i det, der i dag er Sydeuropa. Foto: Evolutionsmuseet/Knuthenborg Safaripark

- Det her kan lære os helt nye ting om, hvordan dinosaurerne blev klækket, og hvordan de udviklede sig. Det er spændende, fordi vi i dag ved mest om de døde dinosaurer, siger han. 

Han fremhæver detaljer, som hvor store hullerne er ind i æggene - og det faktum, at æggene ligger med undersiden op efter de er klækket som ting, der måske kan lære os helt nye ting om dinosaurerne, siger han.

Læs også
Hidtil ukendt dinosaur kommer til Lolland: - Det er fuldstændig uhørt
Læs også
Hidtil ukendt dinosaur kommer til Lolland: - Det er fuldstændig uhørt

Tilbage på Lolland

De 12 æg er nu tilbage på deres plads på Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark med de øvrige udstillede fund. Men der venter mere opmærksomhed på æggene i den kommende tid.

Undersøgelserne fra Aarhus skal nu bruges til at planlægge nye undersøgelser med en endnu stærkere scanner, der kan vise flere detaljer om de gamle æg.

- Jeg har ingen ide om, hvor det ender. Lige nu er det hele ganske uafklaret. Men jeg håber, at det kan give os helt ny viden om dinosaurerne, siger Christoffer Knuth.


Nyhedsoverblik