Landmænd i problemer - faldende ølsalg presser kornpriserne

Coronakrisen har gjort, at vi drikker mindre øl, og det rammer landmænd, som får færre penge for deres maltbyg hos bryggerierne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Solen står højt på himlen, og for landmand Thomas Rahbek er det tid til at køre mejetærskeren i marken og starte årets høst.

quote Nu lover de rigtig godt vejr i de næste 14 dage, så se at få drukket nogle øl.

Thomas Rahbek, landmand, Tranemosegård

- Ind til videre er det gået rigtig fint. Der er fint udbytte. Det ser ud til, det er over middel, siger landmanden, der ejer Tranemosegård ved Søllested på Lolland med 300 hektar jord.

På omkring 30 procent af jorden står der maltbyg. Men netop i år er der store udfordringer med maltbyggen. For selvom afgrøden står rankt på marken med tunge aks, så er efterspørgslen på øl trykket godt i bund af coronakrisen.

Aflyste festivaler og koncerter har gjort, at der bliver drukket langt mindre øl, forklarer Thomas Rahbek, der har leveret maltbyg til de danske bryggerier siden 2008.

Prisen falder

Ifølge Bryggeriforeningen, så viser en rundspørge blandt foreningens medlemmer, at salget af øl er faldet med en omkring en tredjedel.

 
  Foto: Tine Rock - TV2 ØST

Og med færre solgte øl, aftager bryggerierne ikke længere den mængde maltbyg, de plejer. Det får prisen til at falde markant.

De faldende priser betyder, at Thomas Rahbek står til at miste en kvart million kroner på maltbyghøsten.

- Det er loddet ved at være landmand. Vi er første led i kæden, så det er os, det går ud over først, lyder konstateringen.

Håber på bedre tider

Landmændene kan i år få omkring 105 kroner per 100 kilo maltbyg. Normalt ligger prisen 80 kroner højere.

quote Det kan være, at vi skal have det liggende et helt år, før vi kan sælge det til en ordentlig pris

Thomas Rahbek, landmand, Tranemosegård

Hos VKST, der yder rådgivning i landbruget, har man på det seneste jævnligt hørt fra medlemmer, der står i samme situation som Thomas Rahbek.

- Hvis ikke man har sikret sig en pris i god tid, som er højere, så kan man ikke gøre så meget andet end at prøve at lægge det til lager. Og så håber vi på, at priserne kommer til at stige, når vi ser frem i 2021, siger Lars Skovgaard Larsen, afdelingsleder af planteavl hos VKST.

Han peger på, at EM i fodbold og en forhåbentlig ny sæson af musikfestivaler til næste år kan sparke gang i efterspørgslen på øl.

Overvejer at gemme kornet

I Søllested overvejer Thomas Rahbek nu at opbevare byghøsten så længe, som han kan.

- Det kan være, at vi skal have det liggende et helt år, før vi kan sælge det til en ordentlig pris.

Læs også
Landmand høster igen efter måneder med regn - mister en stor del af sin indtægt
Læs også
Landmand høster igen efter måneder med regn - mister en stor del af sin indtægt

Men det er lettere sagt end gjort.

- Vi har nogle udgifter, der skal betales. Jeg har blandt andet gæld i den jord, jeg dyrker, så det er begrænset, hvor længe det kan blive liggende. Vi må prøve at holde den kørende så længe, vi har likviditet til det.

Og så håber han på en håndsrækning fra befolkningen:

- Nu lover de rigtig godt vejr i de næste 14 dage, så se at få drukket nogle øl, siger Thomas Rahbek.


Nyhedsoverblik