Lav valgdeltagelse på Lolland - eksperter peger på særligt én årsag

Lolland ligger i bund, når det kommer til valgdeltagelse til Europa-Parlamentsvalget. Eksperter peger alle sammen på én mulig forklaring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var ikke mange, der fandt vej ned til stemmeboksen på Lolland søndag.

Med en stemmeprocent på blot 46,62 er Lolland blandt de kommuner i landet med den laveste valgdeltagelse afgivet til Europa-Parlamentsvalget søndag den 9. juni. 

Den lave deltagelse overrasker Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole. Han fortæller, at der som regel vil være en sammenhæng mellem valgdeltagelsen ved et EU-valg og andre valg som folketings- og kommunalvalg. 

quote Jeg har ikke nok indsigt

Michael Hansen, Maribo

Den sammenhæng findes ikke umiddelbart på Lolland, hvor stemmeprocenten ved seneste Europa-Parlamentsvalg i 2019 var på 54,86. Ved kommunalvalget i 2021 stemte omkring 63 procent af vælgerne på Lolland, og ved folketingsvalget i 2022 stemte hele 77,64 procent. 

- Deltagelsen er i høj grad påvirket af sociodemografiske faktorer, forklarer Roger Buch.

- Der er en tendens til, at mænd stemmer mindre end kvinder. Lavindkomstgrupperne og folk med lavere uddannelsesbaggrund stemmer også mindre end folk med lange uddannelser.

- Det er langt væk

En af borgerne, der ikke stemte søndag, var Michael Hansen, der bor i Maribo.

Han blev hjemme, og overvejede ikke at afgive en blank stemme.

- Jeg har ikke nok indsigt. Jeg kender slet ikke noget til de mennesker, der stiller op og deres arbejde dernede. Jeg har heller ikke sat mig ind i det, siger Michael Hansen til TV2 ØST.

Højeste deltagelse i Askø

På trods af Lollands generelle lave valgdeltagelse til Europa-Parlamentsvalget, har man alligevel opnået en af de højeste valgdeltagelser overhovedet til valget hos valgstedet i Askø.

Her afgav 26 ud af 29 deres stemme, hvilket giver stemmeprocent på hele 89,7 procent.

Kilde: MKDvalg.dk

Til spørgsmålet om, hvorvidt Michael Hansen ikke kunne have sat sig ind i emnet, lyder svaret:

- Hvis jeg havde haft tiden til det, så burde jeg nok godt have sat mig ind i det, i stedet for at lade være med at stemme. Det har du nok ret i. For jeg er sådan set lidt utilfreds med, at der er nogen, der går og bestemmer noget på andres vegne. 

En af dem, der satte deres kryds i stemmeboksen på Lolland, var Henrik Jacobsen fra Maribo. For ham var det slet ikke spørgsmål, om han skulle stemme eller ej. 

- Det er en del af det hele at sætte sit kryds. Jeg stemmer hver gang, det er fast kutyme, siger han.

Notorisk lav deltagelse på Lolland

Generelt har stemmeprocenten haltet bagud i Sjællands Storkreds.

Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, har tidligere fortalt til TV2 ØST, at den lave stemmeprocent i høj grad skyldes uddannelsesniveauet i Region Sjælland.

- Vi har nogle områder i det sjællandske og øerne, eksempelvis nede på Lolland, hvor valgdeltagelsen er notorisk lav. Og det gælder også andre valg, sagde han.

Læs også
Få overblikket: Regionen lyser rødt i EP-valgresultat
Læs også
Få overblikket: Regionen lyser rødt i EP-valgresultat

- Der er simpelthen flere med korte uddannelser i Sjællands Storkreds, end der er i eksempelvis København.

Også Derek Beach, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i EU, undrer sig over den lave valgdeltagelse. Han peger på befolkningssammensætningen på Lolland.

- Vi ved, at folk med lavere uddannelsesniveau stemmer mindre. Flere synes ikke, det er vigtigt nok.

Næsten 31.000 borgere på Lolland var berettiget til at stemme, men kun omkring 14.000 gjorde brug af deres stemme.


Nyhedsoverblik