Frederiksdal Kirsebærvin er kåret som årets Nordiske Råvareproducent 2021. Prisen blev uddelt ved en ceremoni i Oslo i starten af ugen.
Frederiksdal Kirsebærvin produceres på Frederiksdal Gods i Harpelunde på Lolland og er lavet på det særlige Stevnskirsebær, som bliver høstet fra Frederiksdals egne plantager.
Ved prisuddelingen kaldte juryen kirsebærvinen fra Harpelunde for "fantastisk, unik kvalitetsvin".
Den Nordiske Madpris, EMBLA, er en fælles nordisk pris, der skal styrke den fælles nordiske mad-identitet. Det er de syv nordiske landbrugsorganisationer, der står bag prisen.
Der var i alt 370 indstillinger fra de syv lande.
Ni år fra plante til flaske
Produktionen af Frederiksdal Kirsebærvin foregår over mange år. Det fremgår af godsets hjemmeside, at der går minimum ni år, fra et kirsebærtræ bliver plantet, til der står en flaske Frederiksdal kirsebærvin på bordet.
Det skyldes blandt andet, at træerne er seks år gamle, inden der høstes kirsebær fra dem, fordi træerne skal udvikles naturligt.
Herefter går der yderligere minimum tre år, før vinen er færdig.
Frederiksdal producerer vin af kirsebær efter samme principper, som man bruger i produktion af druevin. Vinen vildtgærer og lagrer både udenfor i glasballoner og indenfor i gamle franske egefade.
Det er ikke første gang, at Frederiksdal vinder priser for deres vine. De har blandt andet vundet guld ved Dansk Vinskue og China Wine & Spirits Awards i 2021.