Madens Folkemøde slår dørene op: Håber på 5000 besøgende

Fredag slår Madens Folkemøde dørene op for publikum. Ambitionen er at samle hele det madglade Danmark på Engestofte Gods på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Øl, brød, chokolade, frugt og grønt blandet med debat og politik. Det er lidt af det, man kan opleve på Madens Folkemøde på Lolland.

quote Her i kostalden kommer alle fødevareproducenterne, hvor man kan smage sig igennem alt fra øl til chokolade

Mette Egeskov, administrerende direktør, Engestofte Gods

- Der kommer 600 børn fra Lolland og Guldborgsund fredag formiddag og laver mad. Og det er her, nogle af børnene kommer til at opleve at lave mad med prinsesse Marie, fortæller Mette Egeskov, administrerende direktør, Engestofte Gods.

Madens Folkemøde er det første af sin slags og Mette Egeskov håber, der dukker 5000 besøgende op.  

- Her i kostalden kommer alle fødevareproducenterne, hvor man kan smage sig igennem alt fra øl til chokolade. På plænen er alle organisationerne og de politiske telte er stillet op. Her kan man møde lokalpolitikerne, der stiller op til valg, forklarer Mette Egeskov mens hun viser rundt på godset, hvor alle forberedelserne er i fuld gang.

Folkene bag Madens Folkemøde

Det er en gruppe markante stemmer inden for alle led af madkæden herhjemme, der står bag Madens Folkemøde. De har alle et ønske om, at vi debatterer, hvor Danmark er på vej hen som madland. De mener, at samtalen om maden er vigtigere end nogensinde af kulturelle, økonomiske og klimamæssige grunde. 

Nogle af kræfterne bag er Claus Meyer, gastronomisk iværksætter, Henrik Høegh, viceborgmester i Lolland Kommune, Kim Rahbek Hansen, restauratør og iværksætter og Mette Egeskov, der er direktør for Engestofte Gods og initiativtager til Madens Folkemøde. 

100 surdejsbrød

Mark Pabst er bager og indehaver af Pabst Bakery i Maribo. Han er også en af de lokale fødevareproducenter, der vil være at finde på Madens Folkemøde. Han er i fuld gang med at bage 100 surdejsbrød, han skal have med. Han bruger mel til sine brød fra Lammehave Økologi på Falster. Og det er et helt bevidst valg.

quote Jeg håber på, at man får en rigtig god debat hernede

Mette Egeskov, administrerende direktør, Engestofte Gods

- Jeg håber jo, at jeg kan komme ud med det her budskab om, hvor vigtigt det er for os, at vi får lavet godt brød. Og hvor vigtigt det er, at folk går op i de brød, de spiser. At det ikke bare skal købes nede på tanken eller i supermarkedet, men at vi faktisk er mange håndværkere som leverer et kvalitetsprodukt, der er mere end bare brød og som også er godt for os at spise, siger Mark Pabst mens han ælter endnu en dejklump.

Artiklen fortsætter under billederne.

Mark Pabst laver brød i bageriet i Maribo.
Mark Pabst laver brød i bageriet i Maribo. Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST
Forberedelserne til Madens Folkemøde er i fuld gang.
Forberedelserne til Madens Folkemøde er i fuld gang.
Salen med alle de store debatter på Engestofte Gods fredag og lørdag.
Salen med alle de store debatter på Engestofte Gods fredag og lørdag. Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST
Kostalden, hvor der fredag og lørdag vil være fyldt med boder med alverdens mad.
Kostalden, hvor der fredag og lørdag vil være fyldt med boder med alverdens mad. Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Muld på Lolland Falster

Mark Pabst er en del af Netværket Muld. Det er et netværk af fødevareproducenter fra Lolland og Falster, der hører under Business Lolland Falster. Her synes forretningsudvikler Rikke Fabienke, at det er en god idé, at det netop er på Lolland at landets første folkemøde om mad skal ligge.

- Lolland Falster har jo en lang historisk tradition for at producere fødevarer til hele Danmark, ja til hele verden.  Vi er et landbrugsland eller område og derfor så giver det jo rigtig god mening at madens folkemøde ligger her, siger Rikke Fabienke.

Og den tanke er Mette Egeskov med på.

- Det er Danmarks bedste landbrugsjord og det er et af de områder i Danmark som der virkelig lever af at lave og producere fødevarer, så selvfølgelig skal det ligge hernede. Det kan der slet ikke være nogen tvivl om, siger hun.

Programmet for Madens Folkemøde.

Mad i alle afskygninger

Ud over at møde de mange lokale fødevareproducenter, får  gæsterne også mulighed for at deltage i workshops om mad og så skal de snakke om mad i alle afskygninger: Mad og Klima, mad og sundhed, mad og fællesskab og meget mere.

quote Vi faktisk er mange håndværkere som leverer et kvalitetsprodukt, der er mere end bare brød og som også er godt for os at spise

Mark Pabst, Pabst Bakery

- Jeg håber på, at man får en rigtig god debat hernede. Og at alle, der har lyst til at være hernede eller har lyst til at smage noget lækkert mad, de kommer herned, for jeg tror det bliver hyggeligt. Ligesom på folkemødet på Bornholm, så er det ligeså meget dialogen rundt omkring debatten som er den sjove, siger Mette Egeskov.

Hjemme i bageriet ælter Mark Pabst videre. Han skal jo nå 100 surdejsbrød inden Madens Folkemøde åbner fredag klokken 10. Det koster en halvtredser at komme ind.


Nyhedsoverblik