Madglade og andre madinteresserede kunne i dag og kan igen i morgen få sig en på opleveren på Engestofte Gods på Lolland. For her har Madens Folkemøde igen i år slået dørene op til to dage i madens tegn.
Her skal der både smages på mad, sanses med og diskuteres mad i alle dets facetter.
Hvis ikke du kan smage forandringer, så giver det ingen mening
Netop det at både sanse og smage maden er ifølge Kasper Fogh Hansen, formand for Foreningen Madens Folkemøde, en forudsætning for overhovedet at kunne tale om mad.
- Hvis ikke du kan smage forandringer, så giver det ingen mening, siger han og tilføjer:
- Når du har smagt noget, der smager godt – så vil man have det igen. Det er et argument i sig selv, der forandrer verden og forandrer mennesker.
Og hele folkemødet har da også en klar agenda, erkender formanden.
- Madens Folkemøde er for alle de spændende, sjove, saftige og lækre ting, der har med mad og madfremstilling at gøre. Men det er også et sted, hvor vi diskuterer, hvordan vi laver maden, sådan at der stadig er fisk i vandet, så naturen kan holde til, at vi bruger den, som vi gør.
- Så i virkeligheden er det både noget, der er sjovt og legende og saftigt og lækkert – og så er det også noget, der er ret alvorligt, tilføjer han.
Alle verdens store problemstillinger løber sammen i en tallerken
Men det handler ikke bare om Danmark, lader formanden forstå:
- Alle verdens store problemstillinger løber sammen i en tallerken. Klimaet. Globaliseringen – kan den brødføde folk på den måde, som den gør. Og de fisk, vi spiser – hvor mange er der tilbage af dem? Alle de problemstillinger som er verdens store problemer, ligger på tallerken tre gange om dagen.
Derfor er mulighederne for at stifte bekendtskab med nye og angiveligt mere bæredygtige spiser også mangfoldige rundt om ved de mange stande på folkemødet, hvor i alt 200 organisationer og producenter deltager:
- Jeg har fået humus med melorme-mel – det smager godt, fortæller Christina Aunsbak, der selv er madkundskabslærer.
- Det er interessant og spændende. Jeg synes, det er meget lærerigt, tilføjer hun
Interesse for ny mad
Et andet sted prøvede elever fra Lolland Internationale Skole i dag kræfter med krabbebisque – herunder at flække levende krebs til den delikate ret.
- Det var lidt mærkeligt. Fordi jeg kan ikke rigtig lide at slå dyr ihjel. Så det var grænseoverskridende, fortæller Freja Hjeresen, der er elev på Lolland Internationale Skole, og tilføjer:
- Jeg har ikke smagt krabbesuppe før. Men jeg er altid klar på at lære noget nyt.
Og sådan er der ifølge fødevareminister Rasmus Prehn (S) mange, der har det med mad. Også når det handler om at leve mere bæredygtigt.
- Jeg tror, der er rigtig mange danskere, der er super optaget af, hvordan kan vi gøre en forskel hos os selv. Kan vi spise på en anderledes måde, så vi er bedre ved klimaet.
Han lagde vejen forbi Madens Folkemøde i den anledning, at Fødevareministeriet har lanceret inspirationsbogen Madlandskab 2030.
- Vi sætter fokus på, hvordan kan vi spise på en sjov, spændende og lækker måde samtidig med at det både er sjovt og bæredygtigt, forklarede ministeren.
Madens Folkemøde blev første gang afholdt i 2019 – og efter en corona-afbrydelse – igen i 2021, hvor arrangørerne kunne glæde sig over et talstærkt fremmøde.