Menighedsråd genskaber kæmpe runesten for afdød viking

Den største sten på kirkegården ved Tirsted Kirke er nu igen en runesten til minde om en viking, der døde for 1000 år siden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da de sørgende familiemedlemmer Asråd og Hildung for omkring 1000 år siden rejste en runesten til minde om deres slægtning Frede, der var omkommet under et togt til Svitjod (formentlig tidligere navn for Sverige, red.), så havde de næppe forestillet sig, hvordan man 1000 år senere vil lave en nøjagtig kopi af stenen.

De havde nok slet ikke forestillet sig, at den ville blive sat op ved den kristne kirke, der ville blive bygget i området mere end 200 år efter.

quote Det er jo den flotteste og største sten på nationalmuseet. Så vi synes, at det var forkert, at den blev flyttet

Tove Niclasen, Tirsted Menighedsråd

Alligevel var det præcist hvad der skete, da menighedsrådet i Tirsted Sogn ved Rødby søndag trak dækkenet af en nøjagtig kopi af Tirstedstenen, der i dag står muret fast i gulvet på Nationalmuseet.

Hal i Fuglebjerg
Læs også
Kæmpe hal fra jernalderen fundet - var hjemsted for en af Sjællands mægtigste mænd
Hal i Fuglebjerg
Læs også
Kæmpe hal fra jernalderen fundet - var hjemsted for en af Sjællands mægtigste mænd

Tirsted-stenen blev oprindeligt fundet som en del af den sydlige kirkegårdsmur ved kirken – men menes at stamme fra en gravhøj i området, hvorfra den er blevet taget af de kristne bygherrer, der arbejdede på at bygge den nye kirke.

- Lokalbefolkningen mente, at det var vigtigt at vi fik en kopi af stenen op igen. Stenen fortæller historien lige præcis her. Både for turisterne, men også for os, der bor her, siger Tine Vinther Clausen (V), der er formand for Fritids og kulturudvalget ved Lolland Kommune.

Den nye sten vejer tre ton, og det er Danstein Stenhuggeri, der står bag genskabelsen.

Her er teksten på stenen

Asråd og Hildung (ell. Hildvig/Hildulf) rejste denne sten efter Frede, deres frænde, men han var da mændenes skræk (?), og han fandt døden i Svitjod (Sverige) og var først (?) i Friggis (?) skare(?) derefter(?) alle vikinger.

 

Spørgsmålstegnene skyldes usikkerhed eller uenighed om tolkningen.

 

Kilde: Danske Runeindskrifter, Nationalmuseet og Nordisk Forskningsinstitut.

Koster 51.000 kroner

Menighedsrådet i sognet har sammen med Lollands Kommune brugt 51.000 kroner på at genskabe den smukke sten, som siden sin opdagelse i 1627 har givet forskerne hovedbrud. Stenens tekst er endnu ikke fuldt tolket, og menes i øvrigt at indeholde en række stavefejl.

- Det er jo den flotteste og største sten på nationalmuseet. Så vi synes, at det var forkert, at den er blevet flyttet, siger Tove Niclasen, der er medlem af Tirsted Menighedsråd.

quote Det har noget at gøre med vores lange historie. Vi håber, at det kan blive et fokuspunkt for mange mennesker

Tove Niclasen, Tirsted Menighedsråd

Stenen blev afsløret søndag ved en stor ceremoni på kirkegården, der blev brugt til at hylde områdets lange kulturhistorie.

Det kan ellers godt være, at Frede selv ikke ville have smilet til de mange gejstlige, der var mødt op på pladsen søndag.

Syfilis ved Refshale
Læs også
Skeletter med frygtet sygdom på lollandsk kirkegård kan ændre verdenshistorien
Syfilis ved Refshale
Læs også
Skeletter med frygtet sygdom på lollandsk kirkegård kan ændre verdenshistorien

Selvom stenen efter alt at dømme er sat efter, at Harald Blåtand erklærede Danmark for kristent, så fremhæver den ham som mændenes skræk og den forreste i den nordiske gud Friggs skare, foran andre vikinger.

Det handler dog ikke om Fredes religion – men om at huske de lange rødder, som der er på egnen ved Rødby.

Det siger Tove Niclasen.

- Det har ikke noget med kristendom at gøre. Det har noget at gøre med vores lange historie. Vi håber, at det kan blive et fokuspunkt for mange mennesker, som kan komme herhen og se, at der har været mennesker i rigtig mange år. Vores historie går rigtig lang tid tilbage, siger hun.

Tirstedstenen er udstillet på Nationalmuseet som hovedattraktionen i museets runestenshal.  Den regnes som særdeles flot, da rækkerne af runer samler sig i et smukt knudemønster på stenens top.


Nyhedsoverblik