Mens det strømmer ind med våben hos politiet, har museum modtaget tre historiske sabler

Selvom der i november måned er frit lejde for at indlevere våben hos politiet, er tre sabler nu blevet indleveret på Maribo Bunker- og Militærmuseum.

Selvom der i november måned er frit lejde til at indlevere våben til politiet, er tre gamle sabler nu havnet i andre hænder.

Det er til stor glæde for Bjarne Nielsen, der ejer Maribo Bunker- og Militærmuseum.

quote Det ville være ærgerligt, hvis det var gået tabt

Bjarne Nielsen, ejer af Maribo Bunker og Militærmuseum

Tre sabler er nu landet på hans museum, og bag dem gemmer sig en lokalhistorisk fortælling, der trækker tråde tilbage til 1800-tallet.

- Det betyder meget. To af sablerne har en lokalhistorisk betydning, fordi de stammer fra egnen omkring Maribo og Bandholm, siger han.

Derfor er han glad for, at den tidligere ejer af sablerne tænkte på museet, før de overleverede dem til politiet, hvor de formentlig ville blive destrueret.

En hirschfænger, et gravkort og en indtil videre ukendt sabel ligger nu på Bjarne Nielsens bord på museet i Maribo. Øverst ses hirschfængeren, i midten er gravkorset og nederst ses den indtil videre ukendte sabel.
En hirschfænger, et gravkort og en indtil videre ukendt sabel ligger nu på Bjarne Nielsens bord på museet i Maribo. Øverst ses hirschfængeren, i midten er gravkorset og nederst ses den indtil videre ukendte sabel. Foto: Bjarne Nielsen, ejer, Maribo Bunker- og Militærmuseum

- Den slags, jeg har fået har en lokalhistorisk interesse. Så det er klart, at det ville være ærgerligt, hvis det var gået tabt. 

En særlig gave fra Knuthenborg

En hirschfænger, et gravkors og en indtil videre ukendt sabel ligger nu på Bjarne Nielsens bord på museet i Maribo. 

Stor jagtkniv og kristent greb

  • En hirschfænger er en stor jagtkniv eller kort sværd, der ofte har en tveægget klinge. Hirschfængeren blev tidligere brugt til at dræbe især hjortvildt og vildsvin under jagt.

  • Gravkorset er et dansk sidevåben, der blev udleveret til soldater under krigen i 1864. Har fået navnet gravkors, da skaftet ligner det kristne kors.

Kilde: Lex.dk, genforeningsmuseet.dk

Med to af sablerne fulgte en seddel med en historie, som Bjarne Nielsen glæder sig til at undersøge nærmere.

Sablerne har eftersigende tilhørt Wilhelm Frederik Kristian Wulff, der ifølge Bjarne Nielsen både var slotsmurer og soldat.

- Hirschfængeren skulle have været en gave fra Knuthenborg Gods, hvor den oprindelige ejer var slotsmurer, fortæller han.

Muren omkring Knuthenborg strækker sig over flere kilometer og kan her ses i begge sider af den historiske indgangsport til  parken.
Muren omkring Knuthenborg strækker sig over flere kilometer og kan her ses i begge sider af den historiske indgangsport til parken. Foto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix

Wilhelm Frederik Kristian Wulff skulle have erhvervet sig gravkorset, da han i 1864 blev indkaldt som soldat.

- Det betyder ekstra meget, fordi jeg kan begynde at grave og forhåbentlig finde ud af, hvem personen, som i sin tid fik sablen, var. Det gør historien mere interessant.

Modtager kun bestemte våben

Det er ikke første gang, at en borger har kontaktet museumsejeren for at viderebringe gamle arvestykker og historiske våben. 

Men det er dog ikke alt, Bjarne Nielsen kan tage imod på sit museum. 

- Jeg har gennem sommeren fået rigtig mange ting ind. Men der er nogle ting, jeg ikke vil tage imod, for det er ikke alt, jeg har tilladelse til, siger han og forsætter:

- Jeg har en blankvåbenstilladelse. Det er alt fra knive, sabler, og stikvåben i det hele taget, jeg må have her på museet.

Læs også
Politiet efterlyser ejer af guldring
Læs også
Politiet efterlyser ejer af guldring

Derudover har museet tilladelse til magasiner, deaktiverede patroner og særlige forladegævere. Vil man aflevere et almindeligt skydevåben, vil svaret derfor blive et pænt nej tak. 

På nuværende tidspunkt har politikredsene i vores område modtaget over 1700 våben.

Men ligger man inde med et historisk våben, der kunne have værdi for museet, håber Bjarne Nielsen at høre fra borgerne. 

- Fremfor at de bliver destrueret uden grund, så synes jeg, at folk skal henvende sig, hvis de har noget bevaringsværdigt, afslutter han. 


Nyhedsoverblik