- Det kan give os helt ny viden, om de genstande vi finder. Og nu kan vi i fremtiden sige, om de redskaber vi finder, rent faktisk er blevet brugt.
Sådan siger Daniel Groß, der er ansvarlig for forskning i stenalderfund på Museum Lolland-Falster.
En ny undersøgelse af mikroskopiske mærker på stenøkser fra Lolland har nemlig potentiale til at forbedre vores forståelse af de redskaber, der findes fra stenalderen - for eksempel ved at afsløre, hvordan vores forfædre brugte deres redskaber.
I denne uge har museet nemlig haft besøg af to eksperter, der har tjekket en ny undersøgelsesmetode på fund, der er gjort i forbindelse med de store udgravninger ved Rødbyhavn.
Det er Peter Bye-Jensen fra Vejlemuseerne og Katarzyna Pyżewicz fra det polske Wydział Archeologii Uniwersytet Warszawski.
Nye analyser
Det er kun få år siden, at fund gjort i forbindelse med stenalderudgravningerne på Lolland ledte til Lola-fundet, hvor DNA-analyser af forhistorisk tyggegummi af beg kunne fortælle os, hvordan fortidens mennesker omkring Rødby Fjord så ud, og hvad de spiste.
- Vi ved nu, at menneskene dengang havde mørk hud, blå øjne og - i hvert fald denne dag - spiste and, ål og hasselnødder. Med den nye undersøgelse kan vi måske gøre de samme tricks med de redskaber, der lige nu ligger på Lola-udstillingen på Stiftsmuseet i Maribo, siger Daniel Groß.
- Vi er stadig på et meget tidligt stadie i vores undersøgelser, og der er ting, som vi endnu ikke kan sige noget om, fordi vi endnu mangler at færdiggøre videnskabelige undersøgelser. Men det står klart, at der er et kæmpestort potentiale i at lave undersøgelserne, siger han.
Undersøgelsen går ud på at undersøge mikroskopiske mærker på stenværktøjerne.
- Det er mærker, der så at sige kommer, når redskaberne bliver brugt. På den måde kan vi for eksempel tage en stenøkse fundet på den gamle havbund og sige klart, om den faktisk har været brugt - og måske også til hvad, siger han.
Mikroskopiske detaljer med stor betydning
Selvom museet stadig er på et meget tidligt stadie i undersøgelserne, kan de allerede nu komme med de første konklusioner.
- Når vi står med en spektakulær økse fra stenalderen, så er vi jo nødt til at overveje, om øksen er lavet for at blive brugt, eller om den så at sige er lavet for at blive smidt væk - for eksempel ofret. Og når vi så finder brugsspor, så kan vi jo fastslå, at den jo netop er skabt for at blive brugt, siger han.
Sporene af brug er som sagt kun synlige under et mikroskop. Og det er en af grundene til, at fundene fra den gamle havbund på Lolland er interessante. Her er de små detaljer nemlig ikke blevet beskadiget af frostskader.
Studiet med stenøkserne spiller sammen med et større studie af fisketeknikker i blandt andet stenalderen, der netop nu gennemføres ved museet.
Museet håber nu at få fondsstøtte til at fortsætte studierne.