Lige for tiden bliver raps, hvede og byg afløst at en ny type afgrøder. Solceller.
Store solcelleanlæg er blevet et hit blandt landmænd og godsejere. Men spørger man naturfolk og naboer til solcellerne, er de bekymrede for den grønne solenergi. De mener, at de store parker med de sorte solpaneler kan skæmme naturen.
Ved Rødby Fjord på det sydlige Lolland har firmaet European Energy opført solceller. Og her er lokalformanden for Danmarks Naturfredningsforening Lolland, Ole Westerholt Jørgensen, bestemt ikke begejstret for udsigten.
- Det er helt klart, det er en stor teknisk installation ude i det åbne land, siger Ole Westerholt Jørgensen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Lokalformanden mener, at man bør omkranse de store solcelleanlæg med bedre læhegn og tidligere i processen, end man ser i dag. For ellers kan solcellerne ødelægge udsigten i det ellers smukke landskab.
- Der er rigtig mange mennesker, der gerne vil køre ud i landskabet og se naturen. Det er jo en stor del af de naturindtryk, man får - det er, når man ser markerne, levende hegn og træer, buske og skove skifter farve igennem året. Og det her (solceller, red.) har intet med natur at gøre, siger han.
Solcellerparkerne er vokset frem i stigende grad de seneste år, og her er prisen en del af forklaringen.
På få år er prisen faldet 90 procent på et solcellepanel ifølge European Energy. De er en af de store virksomheder, der opfører og finansierer solcelleanlæg.
Man ser markerne, levende hegn og træer, buske og skove skifter farve igennem året. Og det her (solceller, red.) har intet med natur at gøre
Nabo utilfreds med solcellepark lige op ad by
Solcellerne er blandt andet dukket op ved Horslunde på Lolland.
Her har firmaet Solcellepark Horslunde opført solceller lige op ad byen. Og det er pensionisten Børge Christiansen ikke tilfreds med. Anlægget står nemlig få meter fra hans terrasse.
- Vi kan jo ikke se andet end solceller. Førhen havde vi marker. Jeg er jo gammel landmand, siger han og tilføjer:
- Jeg mener ikke, de er pæne i naturen.
Artiklen fortsætter under videoen.
Uheldigt placeret
Ifølge Thomas Fabienke, der ejer jorden, som anlægget står på, er placeringen bestemt ikke optimal.
Men han fortæller, at det var der, Lolland Kommune ville have anlægget placeret.
- Jeg havde planlagt at lægge det på den anden side af byen, fortæller Thomas Fabienke.
Det var dog ikke muligt at placere anlægget på den østlige side af Horslunde ifølge Thomas Fabienke, da man fra kommunens side skulle overholde nogle lovbestemmelser.
- Desværre kan man kun beklage, at jeg ikke har haft mulighed for at gøre andet end at udvikle her. Til gene for nogen, mens andre synes, det er okay, siger Thomas Fabienke.
Artiklen fortsætter under billedet.
Viceborgmesteren i Lolland Kommune, Henrik Høegh (V) siger, at anlægget i Horslunde er uheldigt placeret, men at det ligger et længere forløb bag, som altså faldt uheldigt ud.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Solceller skal pakkes ind i læhegn
Ved Rødby Fjord har firmaet European Energy planer om at opføre en række nye anlæg på flere af markerne i området. De forventer, at de nye anlæg kan blive 10 gange så store.
Man ville måske tro, at den lokale formand for Danmarks Naturfredningsforening Lolland, Ole Westerholt Jørgensen, er imod den plan. Men han har intet imod solcellerne, og han skal selv have nogle stående på sine marker. Men det skal gøres med omtanke for naturen.
Derfor mener han, at læhegn, som dyrene kan bevæge sig igennem, bør placeres rundt om parkerne i større grad.
- Danmarks Naturfredningsforening anerkender, at vi er nødt til skaffe mere grøn strøm, og det her (solceller, red.) er en af måderne, siger han og tilføjer:
- Men vi har på det flade Lolland, hvor indsigten fra vejene til markerne er så nem at sløre de her store tekniske anlæg med en skærmende beplantning,
Så det er ikke solenergi, I er modstandere af, men det skal gøres på en ordentlig måde?
- Ja, det synes jeg. Der er helt klart behov for den omstillingsprocess, og den hilser vi meget velkommen. Vi har jo ikke været imod et eneste solcelleanlæg. Vi har er bare kommet med bedre krav, siger han og tilføjer:
- En af paragrafferne i lokalplanen siger, at det skal ske med størst muligt hensyn til naturen. Så er det rimeligt at pakke det ind med en grøn skærmende beplantning.