Ynglesæsonen for havørne er på trapperne, og det betyder, at det atter er blevet tid til en ny omgang ØrneTV.
ØrneTV har været voldsomt populært. Titusinder af danskere har kigget med
Lige nu er havørneparret ved Hyllekrog på Lolland i fuld gang med at fore en rede med græs i Fugleværnsfondens reservat ved Saksfjed Inddæmningen.
Ørnene begyndte allerede i efteråret at lægge nye grene på reden, og den tidlige redebygning lover godt for sæsonen, lyder det fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF Birdlife) i en pressemeddelelse.
- At der bygges til og lægges græs i bunden af reden er et godt tegn med hensyn til den nye ynglesæson. Havørne manifesterer deres territorier og deres parforhold tidligt på sæsonen. Om alt går vel, er der udsigt til æglægning kort ind i februar, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i DOF Birdlife, som står bag ØrneTV.
Havørne danner par for livet og træffes på den samme ynlgeplads år efter år.
Siden 2013 har DOF Birdlife derfor sendt direkte billeder fra Fugleværnsfondens reservat ved Saksfjed Inddæmningen, når det er tid til at havørnene skal yngle på ny. Ørnene lægger som regel æg i februar og marts måned.
- Det tidligste, vi har konstateret æg hos havørnene, er 10. februar, siger Kim Skelmose.
Helgarderer sig i år
DOF Birdlife sætter hvert år webkamera op i reservatet i løbet af vinteren, så de er klar til at optage, når ynglesæsonen går i gang.
Placeringen af kameraerne er vigtig, da man ikke midt i yngleperioden kan rykke rundt på kameraerne. Roder man rundt ved reden i løbet af februar eller marts måned, risikerer man nemlig, at rovfuglene forlader området
Det viste sig at blive et problem sidste år, fordi ørnene valgte at yngle i en ny rede cirka 60 meter fra den gamle. I størstedelen af sæson 2024 befandt ørnene sig derfor uden for webkameraets rækkevidde.
Det var kun i den korte forårsperiode, hvor der endnu ikke var kommet blade på træerne, at man fik glimt at ørnenes ynglen.
I år har DOF Birdlife derfor forsøgt sig med en helgardering og sat et ekstra webkamera op over ørnenes nyeste rede, som de valgte i 2024.
- Det vil sige, at der både sidder et webkamera over ørnenes gamle, oprindelige rede, som sendte levende billeder fra premieren i 2013 og ti år frem, og så den nyeste rede, siger Kim Skelmose.
Populært tv
Når kameraerne først tændes, kan de optage og sende direkte billeder fra ørnenes rede døgnet rundt. Optageudstyret lades op ved hjælp af solceller, og kameraet kan fjernstyres og zoome ind på æg og unger eller fødeemner, der bringes til reden.
- ØrneTV har været voldsomt populært. Titusinder af danskere har kigget med, og der er seere, som flere gange dagligt har fulgt ørnene. Det er bogstaveligt talt naturformidling på højt plan, siger Kim Skelmose.
I løbet af 2022 var der cirka 3,5 millioner visninger på DOF’s reality-tv med live-optagelser fra havørnereden på Lolland. I 2023 gik transmissionerne i sort, og i 2024 valgte ørnene som nævnt en anden rede, og derfor er visningerne fra disse år ikke repræsentative.
Optagelserne af havørnene er dog ikke kun god underholdning – de bidrager også til forskningen.
- Scenerne fra reden har gjort os klogere på mange nuancer i havørnens ellers skjulte familieliv og adfærd, siger Kim Skelmose og fortsætter:
- Der har været dramaer med æggerov, en skudt ørn, ungedød og lykkelige slutninger mellem hinanden. Et år lykkedes det at zoome ind på et æg, hvor man kunne se ørneungens æggetand og dens kamp inde i skallen for at komme ud. Det var et unikt øjeblik med tv-transmission i verdensklasse. Det har været fantastisk at opleve, siger Kim Skelmose.
Går alt efter planen, bliver der tændt for ØrneTV 2025 om formiddagen onsdag den 15. januar, oplyser Kim Skelmose til TV2 ØST.