Quinoa vokser normalt i Sydamerika og minder om ris og bulgur. Nu forsøger flere landmænd at dyrke den på Lolland og Falster.
En af landmændene, der har sået planten på sine marker, er Christian Høegh fra Kettinge, der normalt dyrker almindelige kornafgrøder og sukkeroer.
Der gik fire dage, så kom den op, og så har den bare groet og groet
- Fra vi har sået den til nu, er den bare groet. Der gik fire dage, så kom den op, og så har den bare groet og groet, siger Christian Høegh til TV ØST.
Han har to hektar med den eksotiske plante. Der er nemlig brug for flere og anderledes afgrøder, hvis landmændene skal klare fremtiden, mener den unge landmand.
- De første par år et det lige så meget en læringsproces, og så gør det ikke så meget, at jeg måske ikke får en økonomisk gevinst. Alting skal starte et sted, siger landmanden.
Populært produkt
De otte landmænd har endnu ikke fået afsat de 50 ton quinoa, de forventer at høste til sommer, men markedet er stort.
Butikken Helsam i Nykøbing Falster sælger mange forskellige produkter lavet på quinoa-frøene. I butikken kan man købe mel, energibarer og de rene frø, der kan bruges som en erstatning for ris eller pasta.
- Vi har meget af det, og jeg synes det kommer mere og mere frem, siger Charlotte Rasmussen, der arbejder i butikken.
Som det er nu, kommer langt størstedelen af produkterne fra Peru og Bolivia, men det kan snart være slut.
- Det ville være så fantastisk at kunne sælge quino-produkter her fra Lolland og Falster. Det er så dejligt at se, at der også kommer danske producenter. Vi vil jo gerne fylde hylden med meget mere dansk, siger Charlotte Rasmussen.
Mindre risiko for tab
Det er Business Lolland Falster, der står bag forsøgsprojektet. Her håber man, at endnu flere landmænd kan se muligheden i den nye afgrøde
- Lolland-Falster er jo kendetegnet ved at dyrke en lang række specialafgrøder. I de gode år er de rigtig interessante økonomisk, men der er også en højere risiko ved dem. Det vil sige, at de ikke lykkedes 100 procent hvert år. For at sprede den risiko er det vigtigt, at man har en lang række afgrøder, siger Steffen Lund, der er forretningschef for for Landbrug & Fødevarer i Business Lolland-Falster.
De tyve hektar med quinoa på Lolland og Falster bliver høstet i slutningen af august og starten af september.