Knap tre uger efter det første æg klækkede i havørnereden ved Saksfjed-Hyllekrog på Lolland, ser tilstanden på de to unger rigtig god ud.
- Det ser super hamrende godt ud. De stortrives og vokser. De ser sunde ud, og de æder nærmest konstant, siger Kim Skelmose, der er leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn.
De har haft en hård start med frost, regn og blæst
Kim Skelmose vurderer, at ungerne vejer over et kilo, og han betegner dem samtidig som nogle store flotte unger.
- De har haft en hård start med frost, regn og blæst den første uge, det er ikke den nemmeste start, men de er designet til at kunne klare mange ting, siger han.
Flyvetræningen er i fuld gang
På nuværende tidspunkt hviler ungerne sig meget, fordi de deres kroppe bruger meget energi på en helt bestemt ting.
- De er ved at komme af med dunene, så de begynder at blive mere og mere brune, og man begynder at kunne se de rigtige fjer på vingerne, siger Kim Skelmose.
Dog kan man allerede nu se, at varmen har fået lidt mere liv i ørneungerne, og derfor kan man også spotte at flyvetræningen er i fuld gang, når de sidder og basker med vingerne.
- Flyvetræningen ligger genietisk inde i dem, hvor de allerede efter en uges tid begynder at baske lidt, siger Kim Skelmose og tilføjer:
- Jo ældre de bliver, og jo mere fuldfjeret de er, så kommer de til at stå i reden og hopper op og ned samtidig med de basker.
Når ungerne er 60-70 dage gamle, begynder de så småt at forlade reden kortvarigt, og efter omkring 80 dage flyver de helt væk på nye eventyr.
Tredje unge havde ikke kræfter nok
De første par uger efter æggene klækker, er det vigtigt, at mindst en af ørneforældrene bliver i reden.
Ellers er der stor risiko for, at en krage eller andre fugle kommer og æder ungerne.
Men hvis man følger med disse dage, kan man se, at ørneungerne engang imellem bliver efterladt til sig selv.
- Ørneforældrene er tæt på reden endnu, men de begynder at bevæge sig længere og længere væk, fordi ungerne er ved at være store.
- Men hvis der kommer krager eller andre ubudne gæster, så er det med livet som indsats, fordi de her forældrefugle er vakse ved havelågen, siger Kim Skelmose.
Mandag den 25. april kom havørnene ind med det første rigtige rovdyr ind i reden. Der kunne man se, hvordan forældrefuglene havde fanget en lækat.
- Folk skal glæde sig over at se, hvad der sker, siger Kim Skelmose og tilføjer:
- Nu kommer der en periode, hvor hornfiskene kommer ind. Man skal bare nyde de her skønne unger, der har travlt med at vokse og blive store.
Havørnene havde ellers lagt tre æg i reden i år, hvilket Kim Skelmose havde glædet sig over.
Men efter de to første æg klækkede, kom der aldrig en tredje unge.
- Jeg kan se på optagelserne, at den var i live. Men den havde simpelthen ikke kræfter til at komme ud, siger han.
Nu er ægget sunket ned i reden, og han håber, at den forbliver nogenlunde intakt, så det er muligt at lave undersøgelser på det døde foster.