Op til 11.000 år gammelt: Ravsmykke fra stenalderen fundet i cigarkasse

Efter et fund af en sjælden klump rav opfordrer Museum Lolland-Falster nu alle til at kigge i kommoderne, om der skulle gemme sig nogle sjældne fund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På en stille villavej i Nakskov bor en ældre herre på 86 år, der har gjort et fund, der har fået lokale museumsfolk til at gøre store øjne. 

- Jeg har fundet et stykke rav, fortæller Villy Pedersen fra Nakskov.

"Et stykke" rav er måske en underdrivelse. For det er ikke bare et lille stykke rav, men en fint udskåret amulet, som er blevet skabt af stendalderhænder for tusinder af år siden.

Villy Pedersen havde egentlig glemt alt om det stykke rav, han fandt tilbage i 1960'erne.
Villy Pedersen havde egentlig glemt alt om det stykke rav, han fandt tilbage i 1960'erne. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Fandt tilfældigt ravklumpen i 1960’erne

På Stiftsmuseet i Maribo, der hører under Museum Lolland Falster, sidder en museumsinspektør, som netop har forstand på rav - og hun var mildt sagt begejstret, da Villy Pedersen forleden kom forbi med det fine ravsmykke.

quote De havde bare taget det ud af skuffen derhjemme

Marie Brinch, museumsinspektør

Det var dog ikke ved stranden eller dybt i den lollandske muld, han havde fundet smykket, fortæller arkæolog og museumsinspektør Marie Brinch. 

- De havde bare taget det ud af skuffen derhjemme, og så blev det lagt på bordet, fortæller Marie Brinch, museumsinspektør på Museum Lolland-Falster.

Ravstykket er fint udskåret for mindst 6.000 år siden. Øverst ses et huld, der har kunnet bruges til at sætte smykket i en halskæde.
Ravstykket er fint udskåret for mindst 6.000 år siden. Øverst ses et huld, der har kunnet bruges til at sætte smykket i en halskæde. Foto: Museum Lolland-Falster

Det ville være synd at sige, at ravklumpen er et nyt fund, for det var helt tilbage i 1960’erne, at Villy Pedersen samlede den op, da han pløjede marker for en godsejer i Rødbyhavn i den nu inddæmmede Syltholm Fjord.

- Dengang synes jeg bare, det var et pænt stykke rav med ridser i. Det der stykke har bare ligget i en gammel cigarkasse, siger Villy Pedersen.

Søn så tv-program med særlige stenalderfund

I cigarkassen lå ravklumpen gemt og glemt i adskillige år. Men en dag så Villy Pedersens søn et tv-program med særlige stenalderfund, hvor et stykke rav blev fremhævet. Derfor tog han sin far med hen på museet.

quote Det er jo helt fantastisk at røre ved et stykke, som et menneske for mange tusind år siden har siddet og forarbejdet

Marie Brinch, museumsinspektør

- Hun kiggede ned på det og sagde, at aldrig havde hun set så flot et stykke rav før, siger Villy Pedersen.

- Det var jo sådan lidt ”wauw, tak – og hold da op. Ved I hvad det her er”, siger museumsinspektør Marie Brinch.

Op til 11.000 år gammelt 

Marie Brinch forklarer, at amuletten stammer fra perioden fra år 9000 før vores tidregning til omkring 6000 før vores tidsregning.

Smykket måler 4,5 gange 5 centimeter og er ornamenteret med frynser, som er bundter af indridsede lodrette streger. Smykket har haft et boret hul, som er knækket allerede i oldtiden, så det kunne bæres i en snor om halsen som smykke og amulet. 

- Nu er jeg jo arkæolog, og arkæologer er jo oppe at køre over, at få ting i hænderne, som folk i oldtiden har lavet. Det er jo helt fantastisk at sidde her og røre ved et stykke, hvor man kan se, man rører ved noget, som et menneske for mange tusind år siden har siddet og forarbejdet.

Museumsinspektør Marie Brinch håber, at andre borgere vil kigge gemmerne igennem for spændende oldtidssager.
Museumsinspektør Marie Brinch håber, at andre borgere vil kigge gemmerne igennem for spændende oldtidssager. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

På Museum Lolland-Falster er de ved at have en imponerende samling af stenalderfund, men de har altid plads til flere. Så arkæologen, der har rav som speciale, har en klar opfordring.

- Hvis I tror, I har noget liggende, så kom endelig med det, for det skal da frem i lyset det. Det er da fantastisk, siger museumsinspektør fra Museum Lolland-Falster.


Nyhedsoverblik