- Det er en katastrofe for os. Et bådeværksted ved siden af et hotel, det hører jo ikke sammen.
Sådan lyder det fra Hugo Hansen fra Rødbyhavn, som en af naboerne til det lokalplansområde, som Lolland Kommune netop har sendt i høring. Her fremgår det, at der måske skal bygges et hotel, der kan blive op til 41 meter højt.
Hugo Hansen har læst lokalplanen, og han er bange for, at byggeriet kan have konsekvenser for det lokale bådværft, der vil blive nabo til hotelbyggeriet.
Det ser ud til, at det godt kunne blive ret så dominerende og meget massivt og fremmed, når man kigger på det område, det skal bygges i
- Jeg frygter, at værkstedet her ophører med at eksistere. Der kan hurtigt komme klager over, at vi larmer, støjer og sviner. Og det vil folk, der har betalt penge for at bo på hotel, ikke finde sig i, forklarer han.
Hugo Hansen har generelt været kritisk over for byggeriet, og det var således også på baggrund af en klage fra ham til Planklagenævnet, at Lolland Kommune måtte tage planen op til revision.
Derfor er en ny plan nu sendt i høring, men han er stadig kritisk over for den.
Og han er ikke den eneste. Også Danni Groth - der vil blive genbo til hotellet - mener ikke, at byggeriet hører til på havnen.
- Det spærrer for udvidelsesmulighederne for de forretninger og værfter, der er her. Jeg mener, man skulle flytte det 500 til 600 meter vestpå ned ad kysten mod Lalandia og Hagens Hotel. Så kan de samle alt det turistede derude, og så lade havnen være en erhvervshavn, siger han til TV2 ØST.
Direktør lover plads til alle
Lolland Kommune sendt lokalplanen samt et kommunalplantillæg i høring for et område på Vestre Kaj i Rødbyhavn. Det skal gøre det muligt for Bach Gruppen at bygge et kontor og hotel på området. Og entreprenørvirksomheden er bevidste om kritikken.
- Jeg ved godt, at der er nogle, der er utilfredse, men som vi er bekendt med, skal det ikke gå ud over nogle mennesker, at der kommer et nyt byggeri dernede, siger direktør BGE A/S under Bach Gruppens, Benjamin Galacho, til TV2 ØST og fortsætter:
- Det skal være sådan, at det for alle parter skal generere arbejdspladser og ikke koste arbejdspladser. Det er meningen, at man bidrager med nogle arbejdspladser både under opførelsen og efterfølgende, siger han.
Rødby og Lolland bliver porten til Europa
Det fremgår af lokalplanen, at byggeriet skal inddeles i tre områder, hvor der i den højeste bygning skal opføres kontorer, 108 hotelværelser og 30 hotellejligheder.
I en anden bygning, hvor der lige nu er en parkeringsplads, skal der etableres butikker, kontorer og omkring 200 parkeringspladser eller omkring 150 hotelværelser.
I området hen mod Rødbyhavn Bådeværft og bådebyggeriet Bredgaard Boats kan der etableres adgangsvej og faciliteter til rekreative formål.
Formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i Lolland Kommune, Tine Vinther Clausen (V) er positiv over for projektet.
- Med hele den vækst, hvor Rødby og Lolland bliver porten til Europa, synes vi, det her byggeri er et godt sted at starte. Jeg tror, det bliver løftestangen for alle andre byggerier, så der kommer investorer, som vil investere i Lolland Kommune, siger Tine Vinther Clausen (V).
Ligner udskældt hotel i Viborg
Der ligger i forvejen to siloer på havnen, som er 45 meter høje. Derfor mener udvalgsformanden heller ikke, at det bliver et problem med et 41 meter højt hotel, sådan som flere af naboerne påpeger.
- Det er jo et industriområde, og grunden til, at vi siger, der skal være en maksimal højde på 41 meter, er, at det passer godt ind i havnemiljøet. Det er ikke kun en bar mark, hvor der pludselig kommer en stor bygning, siger hun.
Men det er Eva Sara Kehlet Rasmussen uenig i. Hun er arkitekt, medlem af Akademisk Arkitektforening og indehaver af tegnestuen Natour med hovedsæde i Næstved.
- Det ser ud til, at det godt kunne blive ret så dominerende og meget massivt og fremmed, når man kigger på det område, det skal bygges i. Det er et relativt stort, fladt og åbent landskab med få høje byggerier.
Bach gruppen står bag mange forskellige byggerier Danmark. Et af dem er hotellet Peak 12 i Viborg, der har høstet kritik fra flere sider for netop sit arkitektoniske udtryk.
Eva Sara Kehlet Rasmussen mener, at de billeder, som ind til videre er blevet vist af det kommende hotel i Rødbyhavn har store lighedstræk med det kritiserede hotel i Viborg.
- Det er svært at se, hvordan byggeriet passer sammen med Rødbyhavn, eftersom bygningen i sig selv ligner en fuldstændig kopi af et tilsvarende byggeri opført af den samme entreprenør i Viborg kommune, forklarer hun.
Men Benjamin Galacho fra BGE A/S mener, at hotellet i Rødbyhavn er anderledes og har et andet udtryk, end det i Viborg.
- Vi synes jo, det er pænt, ellers ville vi ikke bygge det. Hotellet i Rødbyhavn vil blive fire etage lavere og ligger ud til stranden, og så er der en base i bunden, så det får ikke en tårneffekt, som det har i Viborg, siger han.
Høringsfasen for den nye lokalplan løber ind til den 6. december.