Protest mod solceller: - Hvorfor skal landskabet ødelægges?

Omkring 24.500 hektar landbrugsjord kan blive dækket af solceller. Helt unødvendigt, mener naboer og professor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Antallet af store solcelleanlæg på marker er steget markant de seneste år, og står det til regeringen skal den udvikling fortsætte.

For det er den politiske ambition, at vedvarende energi på land skal firedobles frem mod 2030.

quote Man burde starte med at sige, at alle nye industribygninger bør have solceller på tagene

Tove Niclasen, Bevar Roen

Men planerne møder modstand fra både borgere og en ekspert på området, der mener, det er unødvendigt.

- Vi kan ikke rigtig se, hvorfor landskabet skal ødelægges på den måde med de her store sorte flader, som det jo bliver, når man sætter solceller op, siger Tove Niclasen.

Solceller skal på tagene

Hun er aktiv i foreningen ’Bevar Roen’, der blandt andet kæmper imod solcelleanlæg og vindmøller i de åbne landskaber. Foreningen mener i stedet, at man bør placere solcellerne helt andre steder.

- Jeg synes, at man burde starte med at sige, at alle nye industribygninger bør have solceller på tagene, eller der kan komme solceller på græsarealerne ved industriparkerne, hvor de ikke generer nogen, siger Tove Niclasen.

De lokales protest mod energiprojekter ved Vennerslund Gods har varet i flere år. Her ses en demonstration i 2021.
De lokales protest mod energiprojekter ved Vennerslund Gods har varet i flere år. Her ses en demonstration i 2021. Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

En opgørelse, Energistyrelsen har lavet for TV2 ØST, viser, at der findes 258 store solcelleanlæg i Region Sjælland, og der er yderligere 15 anlæg på vej.

Solceller
Læs også
Solcelleanlæg kan dække en halv million kunders elforbrug
Solceller
Læs også
Solcelleanlæg kan dække en halv million kunders elforbrug

Unødvendigt med markanlæg

Hvis regeringens ambition om at firedoble vedvarende energi på land bliver en realitet, vil omkring 24.500 hektar landbrugsjord blive dækket af solceller.

Professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen fastslår, at der er nok tagarealer i Danmark til at huse de solceller, der er brug for.
Professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen fastslår, at der er nok tagarealer i Danmark til at huse de solceller, der er brug for. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Men det er unødvendigt, lyder det fra professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen.

- De store tagarealer er langt rigeligt til, at vi kan dække de behov, vi har i forhold til solceller, fastslår han.

Brug for politiske tiltag

Ved Fælleskøkkenet i Sakskøbing på Lolland er alle tagarealerne dækket af solceller. Her er både selve hovedbygningen, men også arealerne over parkeringspladserne dækket med solceller.

- Vi har udnyttet hver en kvadratmeter oppe på taget, og solcellerne vender i forskellige retninger, så vi får den bedste udnyttelse hele dagen igennem, siger Leon Jensen, der er teknisk chef.

Ved Fælleskøkkenet i Sakskøbing på Lolland er solceller tænkt ind i hele byggeriet både på selve hovedbygningen og over parkeringspladserne, fortæller den tekniske chef Leon Jensen.
Ved Fælleskøkkenet i Sakskøbing på Lolland er solceller tænkt ind i hele byggeriet både på selve hovedbygningen og over parkeringspladserne, fortæller den tekniske chef Leon Jensen. Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

Det sker også i stor stil i for eksempel Frankrig, hvor parlamentet har bestemt, at alle parkeringspladser med mere end 80 pladser skal overdækkes med solceller inden for de næste fem år.

De store solcelleanlæg er vundet hastigt frem de seneste år. Her ses et anlæg, som er opført af Royal Unibrew i Faxe.
De store solcelleanlæg er vundet hastigt frem de seneste år. Her ses et anlæg, som er opført af Royal Unibrew i Faxe. Foto: Royal Unibrew

Ifølge Brian Vad Mathiesen giver det god mening at sætte flere solceller op på tage af industribygninger og parkeringspladser. Men problemet er, at det er billigere at sætte solcellerne op på markerne, og derfor er der brug for politiske tiltag.

- Det er nødvendigt, at vi får nogle incitamenter til, at alle virksomheder tænker i solceller, men også at man tager parkeringsarealer og andre befæstede arealer i brug, hvor man ville kunne overdække med solceller, fastslår han.

quote Planen om en firedobling af vedvarende energi bør helt skrottes og revurderes

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning, Aalborg Universitet

Politisk plan bør skrottes

Samtidig mener Brian Vad Mathiesen, at vi bør nøje overveje, hvor mange solceller der fremover er brug for.

- I øjeblikket har vi omkring 3,5 gigawatt solceller installeret i Danmark, og landene omkring os har også rigtig meget solenergi. Der kan vi allerede se nu, at vi er ved at nå en grænse, hvor det ikke rigtig giver mening at opsætte voldsomt meget mere solenergi.

- Derfor bør planen om en firedobling af vedvarende energi helt skrottes og revurderes, fastslår Brian Vad Mathiesen.

Tove Niclasen håber også, at der fremover vil komme færre solcelleanlæg i den åbne natur.

- Jeg håber, man bliver mere kreativ med hensyn til at placere solceller der, hvor de ikke generer nogen, fastslår hun.


Nyhedsoverblik