Videoen er fem minutter lang, og det første, du ser, er klart, blåt vand og udsnittet af en ø i horisonten med få huse og mange træer. Så ser du byskiltet Fejø, en glad pige, der siger hej, en fugl, der dykker i en sø, en gul rapsmark, frugttræer og en solnedgang. Den underliggende musik er afstressende, og den mandlige indtaler har en rolig stemme.
Ved første øjekast er det nærliggende at tro, at missionen med videoen er at få flere til at flytte til øen nord for Lolland, der har knap 500 indbyggere.
Men så dukker Jan Kofod Larsen op i billedet i sin lægekonsultation. I 18 år har han været læge på Fejø, men nu har han sagt sit job op, og det er det, videoen skal: Lokke en ny læge til øen.
I yderste konsekvens kan det betyde, at et menneske ikke bliver hjulpet hurtigt nok
Med til jobopslaget følger også den mere traditionelle tekst, men videoen er lavet i et forsøg på at tænke i nye baner omkring udfordringerne med at tiltrække praktiserende læger til vandkantsområder.
- Når vi har lavet videoen, er det fordi, der er nationale udfordringer med at tiltrække praktiserende læger, hvor vi i Region Sjælland er særligt udfordret. Derfor går vi det her ekstra skridt for at vise, at regionen er et dejligt sted at bo, og kommer der et godt resultat ud af det, vil vi da tænke over at bruge video igen, siger Trine Birk Andersen (A), der er formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Sjælland.
Hun er ikke med i ansættelsesprocessen af den nye læge, men arbejder som politisk valgt med at tiltrække læger til områder som eksempelvis Fejø.
Ser helst fastboende læge
Af jobopslaget fremgår det, at regionens førsteprioritet er at ansætte en ny læge med fast bopæl på Fejø, men at den også er åben overfor andre idéer.
Ann-Mai Hansen, næstformand i Fejøforeningen, der også medvirker i videoen, mener, det er af altafgørende betydning, at den næste læge bosætter sig på Fejø. Især med tanke på infrastrukturen, hvor færgen til Lolland er det eneste bindeled til resten af Sydhavsøerne og Sjælland. Den sejler i gennemsnit en gang i timen.
Hun kan nævne flere eksempler på akutte situationer, hvor betydningen af en ø-læge er vital.
- Hvis en gravid går i fødsel, og vejret samtidig er dårligt, så lægehelikopteren ikke kan lande, og færgen ikke sejler, så betyder det pludselig rigtig meget, at her er en ø-læge.
Når vi har lavet videoen, er det fordi, der er nationale udfordringer med at tiltrække praktiserende læger, hvor vi i Region Sjælland er særligt udfordret
- I yderste konsekvens (hvis der ikke er en fast læge på Fejø, red.) kan det betyde, at et menneske ikke bliver hjulpet hurtigt nok.
Undervejs i videoen får man et detaljeret indblik i lokalbefolkningen og samtidig et syn på livet som ø-læge. Ann-Mai Hansen tror ikke på, at det er for svært at tiltrække en læge til Fejø.
- Vi synes, der er så mange værdier og muligheder på øen. Vi er et helårssamfund og har alt, man skal bruge, for at hverdagen fungerer. Om der så er nogle læger, der har samme indstilling og tænker: Det her kan godt lade sig gøre. Det ved vi selvfølgelig ikke noget om, siger hun.
Trine Birk Andersen ser også helst, at den næste læge bosætter sig på øen, men hun er også åben for andre løsninger.
- Det kan være en eksisterende læge, der gerne vil have Fejø ind under sin hat, der så får en satellitklinik på øen, ligesom vi har på Orø, hvor lægen er i Holbæk, siger hun.