Et mystisk brev om en stor arv - sendt fra fjerne himmelstrøg.
Det lyder som et klassisk fupnummer, de fleste nok har prøvet at modtage i postkassen eller indbakken, og som i samme øjeblik er røget i papirkurven.
Den allerførste tanke er jo, at det ikke kan være rigtigt, at det er for godt til at være sandt
På Sakskøbing Skole er de dog glade for, at de tøvede med at krølle det sammen, da de modtog ”priority mail” hele vejen fra USA. I brevet stod der, at en mand ved navn Gylle Henning Buxbom var død og havde testamenteret 100.000 dollars (ca. 630.000 kroner) til skolen på Lolland.
- Den allerførste tanke er jo, at det ikke kan være rigtigt, at det er for godt til at være sandt, siger viceskoleleder, Per Helsted Mortensen, om brevet.
Og lyder noget for godt til at være sandt, så forholder det sig formentligt også sådan - det plejer man i hvert fald at sige.
Men efter en længere korrespondance med advokatfirmaet, der havde sendt brevet, kunne Per Helsted Mortensen konstatere, at den altså var god nok. Der var dollars på vej til Sakskøbing.
- Man har tit joket med, at bare man havde en rig onkel i Amerika. Nu var der rent faktisk en rig ”onkel” i Amerika, der havde betænkt os, siger viceinspektøren.
Glemte aldrig Sakskøbing
Det store spørgsmål er naturligvis, hvem der mon havde haft en folkeskole på Lolland i tankerne, da arven skulle placeres. Og så endda fra den anden side af Atlanten.
Artiklen fortsætter under billedet.
Modsat hvad man ellers skulle tro, så viste en søgning i lokalarkivet, at Gylle Henning Buxbom aldrig havde været elev på Sakskøbing Skole. Men navnet Buxbom og byen Sakskøbing klinger ikke helt hult - selv den dag i dag. For i byen bor Mona Buxbom, som fik fortalt historien om brevet af nogle veninder, der arbejder på skolen.
- Og så tænkte jeg ”ej, hvor sjovt”, for jeg har en farbror, der tog til Californien. Og så siger de, at han hedder Gylle, og det hedder min farbror også, fortæller Mona Buxbom, der altså er niece til Gylle Henning Buxbom.
Mona Buxbom har aldrig selv mødt sin farbror, for sidste gang han satte fod på dansk jord var i 1964, før hun blev født. Men hun har fået historier fortalt om den eventyrlystne farbror, der som ung rejste fra Sakskøbing til både Norge, Canada og altså USA.
I De Forenede Stater slog han sig ned. Han klarede sig godt og boede i mange år på en farm i Californien, hvor han både havde køer, høns og ænder, og hvor unge mennesker havde opstaldet heste.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men han glemte aldrig Sakskøbing, og familien vidste godt at Gylle Henning Buxbom, der blev 96 år, drømte om at give noget tilbage til byen.
- Men at det så sker, og at det er rigtigt, det er vi er jo bare stolte af, siger Mona Buxbom.
På Sakskøbing Skole skal pengene blandt andet gå til nye borde og stole.
Gylle Henning Buxboms liv
Gylle Henning Buxbom blev født den 9.oktober 1923 i Frejlev, søn af H.P. Hansen Buxbom og Laura T. S. Fynbo.
Søskendeflokken talte i alt 12. Han blev døbt i Taars i 1926 og konfirmeret i Sakskøbing Kirke i 1937.
Drevet af eventyrlyst og ønsket om at opleve andre lande tager han formodentligt sidst i 1940´erne til Nordnorge, hvor han arbejder som skovhugger. Her sparer han i løbet af et par år nok penge sammen til et større eventyr.
Han er således indskrevet på passagerlisten på skibet ”American Jurist” med afrejse den 22.juli 1951 fra Rotterdam til Boston, Massachusetts, USA. Herfra tager han videre til Alaska, også her for at arbejde i skovene.
Efter nogle år går turen sydpå til Nevada, hvor han gifter sig af to omgange i 1971 og 1984. Han slår sig endeligt ned i Californien, først i Santa Barbara og til sidst i Santa Rosa. Her har han sin farm, hvor han ernærer sig ved kvægdrift, dyrehold samt opstaldning af heste.
Han døde den 3.december 2019, 96 år gammel. Han efterlader sig ingen børn.
Kilde: Sakskøbing Skole efter kontakt med lokalarkiver og familie