De stod side om side på Plutteøen.
Fra den flade landtange på halvøen med det karakteristiske navn over for Nakskov Skibsværft kunne byens brede borgerskab se de store skibe blive søsat.
Vi kan binde fortiden sammen med nutiden
Når skibene skulle ud fra dokken, samlede især børn og unge sig i klynger og hoppede, når skibene drev ud, fordi de lavede store bølger, der havde kurs direkte mod halvøen.
Hvis ungerne kunne undgå at få våde fødder, havde de vundet legen.
Men det var ikke kun dønningerne og synet af de nye skibe, der tiltrak mange mennesker, det fortæller Heidi Pfeffer, der er arkivleder ved Nakskov Lokalhistoriske Arkiv.
For nogle særlige genstande kaldet kølklodser eller i daglig tale rugbrød, som arkivet nu forsøger at finde frem til, drev også ud på Nakskov Fjord og videre ud i Langelandsbæltet.
- Vi efterlyser det, der populært sagt blev kaldt rugbrød.
- Det var kølklodser, som man lagde, når man opbyggede skibet på beddingen, så man stabiliserede skroget med klodserne ovenpå nogle betonfundamenter, fortæller Heidi Pfeffer.
- Når skibet løb af stablen og gled ud i vandet, så gled mange af kølklodserne med ud. Derfor sejlede værftets egen lille jolle rundt for at fiske dem op for at genbruge dem, siger hun og tilføjer:
- Men noget af det blev også samlet op af lokale.
Kan være endt i brændeovnen
Folk fra området sejlede nemlig også rundt og prøvede, om de kunne fiske kølklodserne op, fordi det ifølge Heidi Pfeffer var godt til at fyre med.
- Hvis der stadig er nogen, som har dem derhjemme - selvom de godt kunne være røget i brændeovnen, fordi det er noget solidt træ, så kunne vi rigtig godt tænkte os at få dem, siger hun.
Lollands største arbejdsplads
Nakskov Skibsværft blev grundlagt i 1916 af Østasiatisk Kompagni, hvis stifter H.N. Andersen var født i byen.
Værftet blev Danmarks femtestørste værft og var med cirka 2.200 ansatte i 1960'erne den største arbejdsplads på Lolland.
Der blev bygget mange store fragtskibe og DSB lod flere af sine færger bygge på Nakskov Skibsværft.
Værftet fungerede frem til 1987. Her fik lukningen store konsekvenser for Lolland og særligt i Nakskov, hvor mange mistede deres arbejde.
Kilde: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv.
- Vi vil nemlig bygge en hylde i vores kommende udstilling om skibsværftet, hvor hylden ligesom skroget bliver båret op at kølklodserne.
- Hvis vi kunne få de ægte kålklodser, ville det være rigtig sjovt, tilføjer hun.
Arkivet håber, der stadig findes nogen, som har gemt disse træklodser og reddet dem fra flammerne. For som Heidi Pfeffer siger:
- Vi kan binde fortiden sammen med nutiden ved at udstille kølklodserne, fordi de fortæller en del af værftets historie.