Allerede fem minutter inde i aftenens byrådsmøde i et stopfyldt mødelokale i Lolland Kommune, stod det klart, at der ville være mange uenigheder i løbet af aftenen.
Forældre og pårørende til elever på Specialskolen Lolland var troppet op for at overvære et byrådsmøde, der indeholdt et par debatskabende punkter.
Heriblandt mistanke om lovbrud på Specialskolen Lolland samt spørgsmål om udvalgsformanden for Børn- og Skoleudvalget, Thomas Østergaards (S), habilitet. Formanden er nemlig gift med lederen af to afdelinger på skolen.
Lang debat om habilitet
Punkt to på dagsordenen omhandlede netop Østergaards habilitet. Derfor måtte udvalgsformanden træde ud af mødelokalet, mens byrådet diskuterede punktet.
Han måtte væbne sig med tålmodighed, for i små tyve minutter gik debatten frem og tilbage.
Borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), havde indstillet, at byrådet erklærede Thomas Østergaard habil, på baggrund af kommunens egne undersøgelser af habilitetsspørgsmålet, men ikke alle var enige.
De sidder på hænderne og gør ikke en skid
Leo Christensen fra Lokallisten Lolland foreslog, at man skulle lægge gætværk til side, og lade Ankestyrelsen en gang for alle afgøre habilitetsspørgsmålet i stedet for at overlade den undersøgelse til kommunens egen administration.
Flere byrådspolitikere, herunder løsgænger Per Kim Nielsen, udtrykte, at det var en god idé, hvis det kunne lægge sagen i graven, mens andre fra de større partier mente, at man var i gang med at udskamme udvalgsformanden og kun ønskede en politisk krig.
Det er ikke krig
Enhedslistens Bente Borreskov var dog helt uenig i, at man ønsker at skabe mere konflikt.
- Det handler ikke om krig. Vi er bare uenige. Nogle synes det ene, og nogle synes det andet. Og jeg kan se, at administrationen jo åbenbart også er i tvivl, siden TV2 ØST kan afsløre, at kommunen ikke bare en, men to gange kontakter Ankestyrelsen for at få vejledning i sagen. Det skal altså gå ordentligt for sig. Så jeg opfordrer til at støtte Lokallistens forslag, lød det fra Bente Borreskov.
Men det var det store flertal uenig i, og Leo Christensens forslag blev nedstemt.
Hvis den første time af byrådsmødet syntes hård, så blev tonen i den grad skærpet under debatten om Specialskolen Lolland.
I særdeles hårde vendinger gik især Thomas Østergaard (S) og Erik Steffensen (DF) til angreb på Bente Borreskov og Leo Christensens kritikpunkter af specialskolen.
Ord som ’skammeligt’, ’lousy’, ’juristeri’, ’bruger børn til at få taletid i medierne,’ ’ufine metoder’ og så videre fløj over bordet, og dermed røg niveauet for aftenens byrådsmøde ned på et endnu lavere niveau end tidligere.
Utilfredshed med specialskolen
Baggrunden for den ophedede debat skyldtes, at Leo Christensen og Bente Borreskov via samtaler med bekymrede forældre til børn på Specialskolen samt indhentning af bekymringsskrivelser har udarbejdet 15 punkter, som de mener er eller tenderer til at være lovbrud.
De vil derfor have, at borgmesteren skal tage ansvaret og undersøge kritikpunkterne.
Efter en næsten timelang diskussion, afviste resten af byrådet politikernes forslag, og stemte i stedet for et forslag fra Socialdemokratiet, som giver borgmesteren ret til at uddele ansvaret for at undersøge eventuelle lovbrud.
En vedtagelse, som skabte voldsomt røre blandt tilhørerne, der mener, at borgmesteren nu fremover enerådigt har hjemmel til at uddele ansvaret og dermed fralægger ansvaret. Og det er Leo Christensen enig i.
- Det er simpelthen utroligt. Ved at vedtage det forslag, så giver man borgmesteren hjemmel til selv at vælge og vrage, hvem der skal have ansvaret. Det er stik imod Børne- og Undervisningsministeriet, der direkte har sagt, at det er byrådets ansvar, at loven følges, sagde han.
Byrådet er som aber
Leo Christensen mener, at byrådet efterhånden minder om historien, om de tre aber. Med den undtagelse, at der er fire.
- Der er dem, der holder sig for munden. Så er der dem, der lukker øjnene, og dem, der holder sig for ørerne. Men langt de fleste er som en fjerde abe. De sidder på hænderne og gør ikke en skid. Og det er ærgerligt, sagde han.
Både Bente Borreskov og Leo Christensen vil nu bede Ankestyrelsen om at undersøge, om det lovligt, at eventuelle undersøgelse af lovbrud nu egenhændigt kan uddelegeres af borgmesteren.
TV2 ØST måtte løbe efter Holger Schou Rasmussen (S), da han valgte at tage sidedøren i stedet for at gå ud til den ventende presse og de mange tilhørere.
Han ønskede ikke at tale med os. Adspurgt om han synes, retorikken var ordentlig til aftenens møde, svarede han dog:
- Jeg synes, retorikken var fin. En god aften. Farvel.