- Det kan kun gå for langsomt for økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Amitzbøll (LA) med at få lavet om på udligningsordningen.
Sådan lyder kravet fra Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S).
Ordningen er nemlig skæv, og fører penge fra svage kommuner til stærke.
Udlændinge giver falsk tilskud
Især fordelingen af midler tilskrevet udlændinge er senest blevet kritiseret.
Ifølge Nordjyske Stiftstidende udløser udlændinge tilskudsmidler fra udligningsordningen. Men hvor man ikke har registeret udlændingenes uddannelsesniveau, fremgår det som ”uden erhvervsuddannelse”.
- Det vil sige, at selv norske eller svenske borgere, som bosætter sig i Danmark for at arbejde, vil give kompensation for en social belastning, som de ikke påfører kommunen, siger cheføkonom Michael Hjort fra firmaet Dataproces i Nibe til NORDJYSKE.
Også ældreområdet er skævt
Ifølge Lolland Kommunes borgmester er der mange parametre i fordelingen der bør ses efter i sømmene.
- Der er stor forskel på, hvor plejekrævende en borger over 85 år er. En nedslidt håndværker og en pensioneret advokat har ikke nødvendigvis samme plejebehov, siger Holger Schou Rasmussen.
Han mener ikke, at udligningsordningen har mødt andet end kritik fra kommunerne.
- Dem der betaler til udligningen, synes de betaler for meget, og dem der får fra udligningen, synes de får for lidt. Der er 98 kommuner og ingen er tilfredse, lyder det fra borgmesteren.
Udflytning af arbejdspladser kan hjælpe
Det er ikke kun tilskud, som borgmesteren mener, man bør kigge på.
- Spørgsmålet er, om vi har lige velfærd. Jeg så gerne, at man som helhed også kiggede på udviklingen i områderne, så man kan få Danmark i balance og lige velfærd. Udflytningen af statslige arbejdspladser betyder meget i den sammenhæng, siger Holger Schou Rasmussen.
Ifølge NORDJYSKE modtager Københavns Kommune alene næste år 438 millioner kroner i støtte, fordi midlerne fortsat udbetales efter den gamle model.