Lolland Kommune har lige nu travlt med at tænde for varmen og støve to tidligere folkeskoler af.
Landets kommuner er nemlig blevet bedt om at finde indkvarteringsmuligheder til mulige ukrainske flygtninge, og her byder Lolland Kommune ind med Havneskolen i Rødbyhavn og Dannelunde skole i Gloslunde.
Lolland Kommune skal være klar til at tage imod 300 flygtninge.
- Allerede nu er der afsat medarbejdere til at få gjort rent på skolerne og få tændt for varmen, fortæller Lars Gram, der er sektorchef i Service og Bygninger i Lolland Kommune.
Det er vigtigt, at vi er godt forberedte, hvis der pludseligt kommer en masse flygtninge
Kommunen har tirsdag afholdt møde med Dansk Folkehjælp, Dansk Røde Kors og beredskabet for at koordinere, hvem der varetager hvilke roller, og hvordan de skal organisere arbejdet.
- Det er vigtigt, at vi er godt forberedte, hvis der pludselig kommer en masse flygtninge, ligesom vi så i 2015. Dengang var vi ikke forberedt, så nu tager vi så meget i opløbet, som vi kan, siger Lars Gram og fortsætter:
- Vi skal have fundet ud af en masse lavpraktiske detaljer, såsom om der er mulighed for bad, og hvem der i så fald sørger for håndklæder og alle sådanne ting.
Lars Gram fortæller, at skolerne skal fungere som et eventuelt første stop efter Tyskland, og at mulige flygtninge og migranter kun skal opholde sig der i kortere tid, inden de kommer på asylcenter.
Det er i første omgang ikke op til kommunerne at stille senge og andet inventar til rådighed.
400 kolde radiatorer
Det er medarbejdere fra Lolland Kommune, der står for at gøre skolen ren og i det hele taget søge for, at der er varme i radiatorerne og vand i hanerne.
Og der er nok at tage fat på, lader serviceassistent Sabine Petersen forstå:
- Man kan godt se, hvor man er nået til, siger hun og viser et af de klasselokaler frem på Havneskolen i Rødbyhavn, som senest blev brugt som logi for syriske flygtninge i 2015.
Gulvet er svært beskidt og støvet ligger i lag.
- Vi må sove, når det bliver weekend, tilføjer hun med et grin.
Alt imens er Michael Dan Hansen, der er planlægger i Lolland Kommune, i gang med at gennemgå skolens varmesystem:
- Vi har 300-400 radiatorer, der skal op at køre, som bare har været lukket ned.
Han tror dog på, at kommunen denne gang er bedre forberedt end i 2015, hvor strømmen af flygtninge kom bag på de fleste.
- Alle er bare mødt ind, og man har en fornemmelse af, at den opgave her er noget, vi skal løse sammen og det går til et godt formål på alle mulige måder.
Gamle skoler og kaserne kan tages i brug
I nabokommunen Guldborgsund Kommune har borgmester Simon Hansen (S) også budt ind med en gammel folkeskole, hvis flygtningestrømmen skulle blive massiv.
Her er der tale om Øster Skole i Nykøbing Falster, som har stået tom i længere tid.
Fredag sagde Simon Hansen sådan her til TV2 ØST:
- Der kan nemt etableres overnatningssteder på Øster Skole, hvis det bliver aktuelt. Vi er klar til at hjælpe, så snart Udlændingestyrelsen melder noget ud.
Også i Stevns Kommune er de klar til at modtage ukrainske flygtninge i en kommunal bygning.
- Vi har en gammel kaserne, kommunen købte i 2015 i forbindelse med flygtningekrisen, og den er renoveret og står klar til at blive taget i brug, sagde borgmester i Stevns Kommune, Henning Urban Dam Nielsen (S), fredag.
Mødt af venligt politi
Også Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi melder klar til at tage imod flygtninge med både husly og forplejning ved politistationen i Rødbyhavn, som er den grænseovergang, politikredsen forventer flest flygtninge vil benytte sig af.
- Man kan sige, at vi etablerer en slags ventesal ved politistationen i Rødbyhavn, så der er et ordentligt sted i ly for regn og vind, hvor asylansøgere kan afvente modtagelse og registrering, og hvor flygtningene kan henvende sig med spørgsmål, hvile lidt ud og få forplejning, siger politiinspektør Peter Compen i en meddelelse.
Asylansøgere, der kommer i land i Gedser, vil som udgangspunkt blive registreret der. Ved et større antal flygtninge, vil de blive transporteret til Rødbyhavn.
- Vi gør vores yderste for, at de flygtninge, som kommer her til landet, får en så venlig, smidig og ordentlig behandling som overhovedet muligt, siger politiinspektøren.
De nye ventefaciliteter bliver klar i morgen, onsdag, og modtagefaciliteterne etableres successivt i takt med at behovet opstår.