To skoler og to sportshaller på Lolland er blevet lukket og afspærret med øjeblikkelig virkning, fordi facaderne viser alvorlige tegn på nedbrydning. I værste fald kan det føre til sammenstyrtning.
Det oplyser Lolland Kommune i en pressemeddelelse.
Der er tale om skolebygninger og haller i Holeby og Hunseby samt bygningerne i Hunseby, der huser kommunens STU-tilbud, hvor en uafhængig ingeniør hyret af kommunen har konstateret alvorlige skader på bygningernes facadeplader, som er en del af bygningernes bærende system.
Vi vil selvsagt ikke tage nogle chancer, og vi har derfor valgt at lukke bygningerne af så hurtigt som muligt
- Det er stadig for tidligt at sige noget om, hvad problemet skyldes, hvad der skal gøres, og hvornår vi måske kan tage bygningerne i brug igen. Det skal en række undersøgelser først afdække i den kommende tid. Men vi vil selvsagt ikke tage nogle chancer, og vi har derfor valgt at lukke bygningerne af så hurtigt som muligt, indtil vi har det fulde overblik på plads, siger Bjarne Hansen, der er direktør for Teknik og Miljø i Lolland Kommune, i pressemeddelelsen.
I Holeby kan de nuværende aktiviteter i både SFO og børnehave over sommerferien fortsætte som normalt, fordi de foregår i bygninger, der ikke er berørt. Anderledes forholder det sig i Horslunde, hvor alle børn fra SFO’en er blevet flyttet til andre lokaler.
Desuden kan Ravnsborghallen og Holebyhallen ikke benyttes på grund af nedstyrtningsfaren, og samtlige aktiviteter blandt fritidsbrugerne er foreløbig aflyst.
Corona-testcenteret på Horslunde Skole kan dog fortsat benyttes, fordi det ikke ligger i de berørte bygninger.
Flere skoler og plejehjem bygget efter samme koncept
Bygningerne er ifølge kommunen opført i begyndelsen af 1970’erne under konceptet Danske Typeskoler.
Facaderne er bygget i faste moduler, hvor hvert modul består af en forplade og en bagplade. Ved de første undersøgelser har det vist sig, at flere forplader virker løse, enkelte har revner eller har revet sig løs, mens nogle krummer udad på midten. Det sidste kan være et tegn på overbelastning eller manglende sammenhæng til bagpladen.
Selve byggesystemet Danske Typeskoler blev ifølge Ingeniøren udviklet af det aalborgensiske entreprenørfirma Bach & Egmose i 1956. Facaderne er sandwichelementer af beton, hvor både for- og bagpladen er bærende. Systemet er frem til begyndelsen af 1970’erne blevet benyttet på mindst 120 skoler, haller, plejehjem, kollegier og kontorer over hele landet.
Det er ikke alle bygninger på de tre lokationer, der er opført efter samme princip, og det er heller ikke alle bygninger, der er lige hårdt ramt. Det skal de kommende undersøgelser være med til at afklare, oplyser Lolland Kommune.
Alle elever, lærere, forældre, fritidsbrugere og andre, der har deres faste gang i de berørte bygninger, vil blive orienteret direkte.