Sølvskat kan have tilhørt lokal viking

Sølvskat bestående af stykker af sølvmønter stammer efter alt at dømme fra vikingetiden. Fundet viser, hvor vigtig Lolland har været på det tidspunkt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kasper Høhling Søsted fik lørdag et opkald fra en mark på Vindeby. To skattejægere havde ved hjælp af en detektor fundet flere stykker sølvmønter, og ville give meldingen til museumsinspektør på museet Falsters Minder.

Selvom han ikke med egne øjne endnu har selv mønterne, så er han sikker på, at der er tale om et exceptionelt fund.

- Det ergarvede folk der står bag udgravningen, så jeg overbevist om, at de har ret, når de siger, at der er tale om klip af dirhem-mønter, forklarer han.

Mønter brugt til handel

Ifølge museumsinspektøren er dirhem arabiske sølvmønter, der især blev set i Danmark omkring 800 og 900-tallet.

På det tidspunkt havde vi ikke en møntfod i Danmark. Og sølvindholdet i dirhem-mønterne var så højt, at vikingerne gerne ville have dem til at handle med. De stykker, der er fundet i Vindeby er klip af dirhem-mønter.

- Det, at de er klippet i stykker er et udtryk for, at de er blevet handlet med. Vikingerne var glade for dem, fordi man kunne stole på at sølvindholdet var højt, siger han.

Lokal vikings handelsmønter

Kasper Høhling Søsted forklarer, at mønterne vidner om, at vikingerne kom vidt omkring og var involveret i omfattende handel. Han mener, at de fundne mønter er kommet til Skandinavien fra Mellemøsten via store sejlruter og Rusland.

Han har en klar idé om, hvordan de specifikke mønter er landet på marken i Vindeby.

- Min teori er, at det her har været en lokal vikings handelsmønter. Han har måske gemt dem under gulvet i sit hus, og der har de så ligget til de på et tidspunkt er blevet pløjet op og er blevet spredt.

Vindeby var vigtigt lokalt center

Lolland lå strategisk godt i forhold til sejlruterne, og derfor finder man meget danefæ fra vikingetiden på de kanter. Og fundet fortæller meget om Vindebys rolle, mener museumsinspektøren.

- Fundet skriver ikke danmarkshistorien om, men det føjer en vigtig brik til fortællingen om Lolland og hvad øen betød i vikingetiden. Og det fortæller, at Vindeby var et vigtigt lokalt center.

I år regner museet med at få omkring 1500-2000 stykker danefæ ind fra Lolland-Falster. Det svarer til cirka en tiendedel af hvad der kommer ind i hele landet

Mandag skal Kasper Høhling Søsted selv have mønterne i hånden. De skal registreres inden de bliver sendt videre til Nationalmuseet.

Han kan på forhånd sige, at der er tale om danefæ, da alle mønter før 1536 falder i den kategori.


Nyhedsoverblik