Socialrådgivere, lærere, hjemmehjælpere og alle andre medarbejdere i Lolland Kommune har det næste års tid til at tænke over, hvordan de klarer at komme igennem arbejdstiden uden røg. Fra 2021 bliver Lolland Kommune nemlig røgfri.
En af kommunens arbejdspladser er Jobcentret i Nakskov, hvor rygerne har søgt læ i rygeskuret udenfor i den bidende vinterblæst.
- Det er meget indgribende i min personlige frihed, så jeg har ikke lagt en slagplan. Det bliver svært, jeg må tage det, som det kommer. Det bliver noget med et nikotinplaster, siger Inge Ørsted Hansen, der er socialrådgiver på Jobcentret.
Artiklen fortsætter under videoen.
Snart må vi heller ikke spise kage eller slik, og vi får udleveret en pose guleødder hver mandag
Den endelige beslutning tages tirsdag aften af byrådet, efter at de faglige organisationer og ledelsen gennem det meste af 2019 har drøftet en model, der lægger op til, at Lolland går hele vejen og indfører en model uden nogen undtagelser.
De ansatte er med
Det betyder, at røgfri arbejdstid omfatter alle ansatte i Lolland Kommune og gælder på alle arbejdspladser, alle bygninger, alle matrikler, alle køretøjer og i borgernes private hjem, lyder det i indstillingen i dagsordenen til byrådsmødet.
- Det er den rigtige vej, for så opstår der ikke tvivlstilfælde, det er nemmmere, når røg bare ikke er en del af arbejdstiden, siger Tom Larsen (V), der er formand for kommunens Ældre- og Sundhedsudvalg.
Alt tyder på, at beslutningen går igennem. Det er nemlig de ansattes egne tillidsfolk, der sammen med ledelsen foreslår den røgfri arbejdstid. Tom Larsen er mere end tilfreds:
- Jeg er glad for, at vi er kommet så langt nu og glad for, at medarbejderne og MED-udvalget har været på banen, så det har groet nede fra, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Beslutningen om at gøre kommunens arbejdstid røgfri har været længe undervejs, for politikerne har ikke kunnet enes om at indføre den røgfri arbejdstid, som allerede er indført i mange kommuner. Sorø, Holbæk, Næstved og nabokommunen Guldborgssund har allerede indført røgfri arbejdstid, og flere andre kommuner, som eksempelvis Kalundborg, Odsherred og Vordingborg er i gang med en proces, hvor man er på vej til at gøre det.
Høj andel af rygere
Ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil er næsten hver fjerde lollik ryger, og kommunen har dermed den højeste andel af rygere i Region Sjælland.
Vel er det folks privatliv, men vi ved også, hvad der er for nogle omkostninger, der kommer senere i livet
Debatten på Lolland har stået på gennem næsten fem år:
- Det har været et langt sejt træk. Der er generelt mange rygere her, også blandt byrådsmedlemmerne, og det er derfor, jeg hele tiden har ønsket mig, at vi satte fokus på det. For vel er det folks privatliv, men vi ved også, hvad der er for nogle omkostninger, der kommer senere i livet, og derfor er det vigtigt for os at sætte fokus på det hele vejen, lige fra skolen. Hvis man bare lader stå til, så sker der igenting, siger Tom Larsen.
Se kortet: Er din kommune røgfri?
Artiklen fortsætter under grafikken
En af dem, der tidligere har været imod, er byrådspolitiker Henning A. Rasmussen fra Din Stemme (P). Han er selv ryger og har tidligere talt imod en røgfri arbejdsplads, fordi han principielt er modstander af, at man på den måde griber ind i folks personlige frihed.
- Hvis du har en pause, så kan det i min verden være ligegyldigt, om du ryger tobak eller spiser slik eller kage, eller du laver noget helt tredje, siger han.
Men op til byrådsmødet ser han mere nuanceret på det og vil drøfte med sine partimedlemmer, om de skal stemme for eller imod.
- Jeg kan jo se, hvilken vej pilen vender, og at det er medarbejderne selv, der ønsker det. Så jeg tænker, at man skal vælge sine kampe med omhu, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Bliver Lolland Kommune røgfri vil Henning A. Rasmussen følge beslutningen og selv undlade at ryge udenfor rådhuset efter byrådsmødet. Men der er mange praktiske spørgsmål, der melder sig.
- Hvis nu jeg føler trang til at tænde en pibe tobak efter et byrådsmøde, så må jeg sondere, om jeg er på kommunens matrikel og stadig er forpligtet, så jeg håber vores embedsmænd kan fortælle, hvor der er frit lejde, og hvor det er forbudt, siger han med et blink i øjet.
Artiklen fortsætter under billedet.
På jobcentret i Nakskov må rygeskuret fra 2021 bruges til andre formål. Det glæder nogle af de ansatte, blandt andet Jeppe Jørgensen, der er virksomhedskonsulent på Jobcenteret.
- Det er en god ide, at vi som kommune og arbejdsplads er foregangsmænd. Vi halter lidt bagefter, for mange kommuner har allerede gjort det. Jeg har en datter selv, og jeg kan lide ideen om, at næste generation er røgfri, siger han.
Men der er også ansatte, der ærgrer sig:
- Jamen, snart må vi heller ikke spise kage eller slik, og vi får udleveret en pose guleødder hver mandag. Hvad bliver det næste, spørger Inge Ørsted Hansen.
Se kortet: Så mange rygere er der i din kommune