Når landets skoleelever i denne uge kaster sig på cyklen for at bevæge sig i skole igen efter sommerferien, så er det de 13- til 16-årige, der er i størst risiko for at komme galt afsted.
Faktisk er der over ti gange så mange af de ældste skoleelever som de mindste elever, der kommer alvorligt til skade eller bliver dræbt i trafikken.
Derfor igangsætter Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden nu en kampagne ”Teenager i trafikken” – og alle tolv kommuner i vores region er med.
- Vi er med, fordi vi gerne vil minde forældrene
om, at de stadig har et ansvar, når børnene bliver ældre. Når de gør det, færdes de oftere alene i trafikken. Men teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme, siger Bjørn Buch, der er Trafik-, Park og Havnechef i Vordingborg Kommune.
Tal med din teenager
Som en del af kampagnen vil politiet i uge 32 og 33 være til stede på skolevejene og lave fartkontroller. Samtidig sætter kommunerne plakater op, der skal minde bilisterne om at tage det med ro ved skolerne.
- Den kaotiske morgentrafik omkring skolerne kan være svær at overskue for børn og unge. Derfor er det vigtigt, at bilisterne sænker farten og viser hensyn, så ingen skoleelever kommer til skade i trafikken, siger Henrik Egholm, vejtekniker i Lolland Kommune.
Samtidig opfordrer kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden forældrene til at tale med deres teenagere om trafiksikkerhed.
- Teenagere tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne, når de for eksempel cykler sammen med deres venner. Derfor er det så vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, for de har virkelig brug for det, siger Bjørn Buch fra Vordingborg Kommune.
Kampagnen løber fra 7. august til og med 3. september.
Dræbte og alvorligt tilskadekomne børn og unge i trafikken fra 2012 til 2016
- 6-årige: 21.
- 7-årige: 20.
- 8-årige: 26.
- 9-årige: 34.
- 10-årige: 29.
- 11-årige: 38.
- 12-årige: 41.
- 13-årige: 58.
- 14-årige: 91.
- 15-årige: 92.
- 16-årige: 221.
Kilde: Vejdirektoratet