Tidskapsel under statue afslører: En 70 år gammel uenighed er stadig aktuel i dag

Der er fundet en tidskapsel fra 1952 gemt under rytterstatuen på Axeltorv i Nakskov. Den afslører, at man også dengang var i tvivl om, hvor statuen skulle stå på torvet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I 70 år har en statue af Kong Christian den tiende stået midt på Axeltorv i Nakskov.

Men rytterstatuens placering har været livligt debatteret blandt borgere og politikere de senere år. 

Nu afslører en gammel tidskapsel fra 1952, som har ligget begravet under rytterstatuen, at der også dengang var lidt uenigheder om placeringen.

- Kongestatuen væk fra torvet. Det bliver en skamplet for byen. Det skulle være en rigtig handelsplads med parkeringsplads til alle oplandets vogne, derfor væk fra torvet med kongestatuen, oplæser Heidi Pfeffer, der er arkivleder i Nakskov Lokalarkiv. 

Theis Trolle Jensen med illustration af, hvordan stenalderpigen kunne have set ud.
Læs også
DNA fra tyggegummi afslører ny viden om stenalderpige
Theis Trolle Jensen med illustration af, hvordan stenalderpigen kunne have set ud.
Læs også
DNA fra tyggegummi afslører ny viden om stenalderpige

Hun er i gang med at gennemgå nogle af de avisudklip, som lå i tidskapslen.

- Peter Winther synes i hvert fald ikke, at man skulle fylde torvet op med en rytterstatue, men der skulle være plads til bilerne, tilføjer hun.

Ved indvielsesfesten 5. maj 1952 deltog Kong Frederik IX (den niende) og Dronning Ingrid og andre medlemmer af den kongelige familie.
Ved indvielsesfesten 5. maj 1952 deltog Kong Frederik IX (den niende) og Dronning Ingrid og andre medlemmer af den kongelige familie. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

For godt en uge siden blev Nakskovs rytterstatue af Kong Christian den tiende løftet væk med en kran, fordi torvet i øjeblikket renoveres. Det sker i forbindelse med, at Nakskov bymidte gennemgår en stor forskønnelse, og en del af parkeringspladserne på torvet skal sløjfes, og statuen skal rykkes ud i periferien af pladsen.

Det har været uenighed om, hvorvidt statuen skulle flyttes i forbindelse med byfornyelsen. Man kan derfor roligt sige, at en 70 år gammel debat om rytterstatuens placering stadig er relevant i dag.

Rytterstatuen på Axeltorv

Rytterstatuen af Kong Christian X (den tiende) på Axeltorv i Nakskov er støbt i bronze efter model lavet af billedhuggeren Victor Kvedéris. Når den ser så enorm ud, er det, fordi den er støbt i 1 1/3 overstørrelse. Soklen er af grønlandsk marmor. Rytterstatuen er et frihedsmonument, der markerer den populære konges daglige rideture i København under den tyske besættelse. Statuen er en gave til byen på initiativ af købmand Martin Ovesen og betalt af 300 bidragydere med i alt 222.885,15 kroner. Rytterstatuen blev indviet 5. maj 1952.

En hilsen fra fortiden

Tidskapslen, der blev fundet i statuens sokkel, består af en kasse med forskellige avisudklip og mærker i.

- Kassen er lavet af bly, og bly skal man lige være lidt forsigtig med, fordi det er lidt giftigt, hvis man rører ved det, forklarer Heidi Pfeffer.

Læs også
Nakskov skal istandsættes for 150 millioner kroner - nu er de i gang på Axeltorv
Læs også
Nakskov skal istandsættes for 150 millioner kroner - nu er de i gang på Axeltorv

Udover avisudklip, der beskriver nogle borgeres utilfredshed over statuen, ligger der også en liste i kassen.

- Der er en liste over dem, som har bidraget til statuen. Nakskov Skibsværft er blandt andre nævnt. De gav 25.000 kroner. Det ville have svaret til cirka en halv million kroner i dag, siger arkivlederen.

For tiden ser det ikke så kønt ud på Axeltorv, nu når den kostbare statue mangler, men tidskapslen har gjort hele situationen lidt mere munter.

- Det er simpelthen en hilsen fra fortiden, afslutter Heidi Pfeffer begejstret.

Rytterstatuen rykkes i forbindelse med renovering af torvet.
Rytterstatuen rykkes i forbindelse med renovering af torvet. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST




Nyhedsoverblik