Trods proteststorm - flertal i byråd siger ja til omstridte kæmpe vindmøller

Trods indsigelser sagde et klart flertal i Lolland Kommunes byråd ja til at fortsætte planerne om otte kæmpevindmøller ved Nakskov Fjord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planerne om otte kæmpe vindmøller på Bogø Inddæmning tæt ved Nakskov Fjord er blevet mødt med en proteststorm, alligevel sagde et flertal ja til den afgørende lokalplan ved byrådsmødet tirsdag aften.

Debatten i byrådet demonstrerede, at der er meget langt mellem tilhængere og modstandere.

- Vi er endnu en gang vidner til, at samtlige retningslinjer og politikker i kommunen omkring natur og landskab må vige for den ”hellige” vedvarende energi. Vindmøller af den kaliber hører ikke til på land. De skal ud på havet, fastslog Henning A. Rasmussen fra lokallisten Din Stemme.

quote En lang række velbegrundede høringssvar er let og elegant blevet fejet af bordet

Henning A. Rasmussen, Din Stemme

Venstres Henrik Høegh forstod godt bekymringen for de store vindmøller, men så ophørte enigheden også.

- Vores grønne el-produktion betyder udvikling for Lolland. Den var et væsentligt argument, da beslutningen om at trække en naturgasledning til Lolland blev truffet. Og netop gasledningen betyder, at der er en virksomhed med 100 nye arbejdspladser på vej til Nakskov, sagde Henrik Høegh.

Skal afløse otte ældre modeller

De otte nye vindmøller skal afløse otte ældre og mindre møller i området. Møllerne kommer til at stå i to rækker med fire i hver. Tæt ved Nakskov Fjord og Natura 2000-området. Planområdet ligger cirka 10 kilometer sydvest for Nakskov.

- Vi bytter otte gamle møller ud med otte nye, der er mere energieffektive, der støjer mindre og giver mindre skyggekast, sagde Leif Utermöhl (S), der er formand for Teknisk Udvalg.

Udskiftningen af de otte møller er sidste led i en mangeårig kommunal plan, hvor et stort antal gamle vindmøller er blevet udskiftet med færre men større møller.

Læs også
Virksomheder protesterer – frygter 150 meter høje vindmøller vil ødelægge deres forretning 
Læs også
Virksomheder protesterer – frygter 150 meter høje vindmøller vil ødelægge deres forretning 

Det er det københavnske forsyningsselskab, der i samarbejde med tre lokale lodsejere, som vil stille de 150 meter høje møller op. Vindmøllerne kan årligt snurre sig til 114 millioner kWh i alt. Produktionen svarer til forbruget i godt 28.000 husstande.

Stort set samtlige høringssvar til lokalplanen, der gør opstillingen af møllerne mulig, er stærkt kritiske. En række foreninger og virksomheder advarer imod projektet. Det drejer sig blandt andet om Langø Bylaug, Dansk Ornitologisk Forening Storstrøm, Danmarks Naturfredningsforening Lolland, der skriver i sit høringssvar:

- Miljøpåvirkningen i det ekstremt flade område er enorm ved rejsning af 8 stk. 149,5 meter høje møller. Værst af alt for landskabsoplevelsen er opstillingsmønstret i to parallelle rækker, som tilmed er meget forstyrrende og en kollisionsfare for fuglene.

Trods indsigelser fortsætter planerne

Menighedsrådet i Kappel-Vestenskov tager også afstand fra vindmøllerne. Det samme gør en række turistvirksomheder, der arbejder på og omkring Nakskov Fjord. Endelig har 364 sat deres navn på en underskriftindsamling mod planerne. De mange indsigelser har ikke betydet nogen ændringer i lokalplanen.

- En lang række velbegrundede høringssvar er let og elegant blevet fejet af bordet. Det vil ikke styrke borgernes tillid til den demokratiske proces her i kommunen, lød det fra Henning A. Rasmussen.

VIDEO: Se eller gense indslaget fra maj sidste år, hvor flere lokale turistvirksomheder advarede mod planerne om at opstille kæmpevindmøller ved Nakskov Fjord. 

Henrik Høegh advarede til gengæld mod at overvurdere de negative konsekvenser af at stille vindmøllerne op.

- Da der blev stillet vindmøller op på Rødby Fjord, fik jeg mange bekymrede henvendelser fra sommerhusejere i Kramnitze, der frygtede, at deres huse ville blive usælgelige. Men det er ikke sket. Tværtimod. Jeg ved godt, covid har haft en betydning for salget af sommerhuse, men Kramnitze er ikke blevet valgt fra, sagde Henrik Høegh, der dog samtidig understregede, at der først skal gives byggetilladelse til møllerne, når alle eventuelle klagesager er afgjort.

Et klart flertal på 17 bestående af Socialdemokratiet, Lokallisten og fire medlemmer fra Venstre stemte for lokalplanen. Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, Din Stemme, Anette Knoblauch (løsgænger) og Jens Erik Kistrup (V) sagde nej.


Nyhedsoverblik