De kommer valfartende fra Frankrig, England og Japan.
Måbende over at se børn snitte med knive og klatre i træer.
Det er Skovbørnehaven ved Søholt på Lolland, som tiltrækker opmærksomhed, og som i denne uge har trukket overskrifter i Frankrig.
- Vi er verdensberømte uden for Lolland og Falsters grænser, siger Jesper Lund, der er institutionsleder i Myreturen, som skovbørnehaven hører under.
- Det her er et fuldstændig unikt tilbud og et unikt sted. Metoderne med børnene er også lidt anderledes.
Man har en børnehave, hvor man er ude hele dagen. Det kunne aldrig nogensinde forekomme i Frankrig
Besøg af fransk TV-hold i går
I går besøgte et fransk TV-hold fra France 2 skovbørnehaven for at lave et tv-indslag. De kom, fordi de havde læst en stor artikel i Le Monde om børneliv i skovbørnehaven. Den franske journalist, der stod bag artiklen, var taget til Danmark i vinter for at undersøge danske skovbørnehaver. Et fænomen, de ikke kender til i Frankrig.
Torsdag kom så en journalist og en filmfotograf til børnehaven for at følge op på fænomenet fra Danmark.
- Man har en børnehave, hvor man er ude hele dagen. Det kunne aldrig nogensinde forekomme i Frankrig. Man bruger tid på at lege og står ikke i skoleuniform, fra man er tre år, fortæller Jesper Lund, institutionsleder i Myreturen.
- De måbede over, at der for eksempel ikke var hegn rundt om børnehaven, at børnene måtte klatre op i træerne, at børnene snittede med knive. I Frankrig kunne de aldrig drømme om at give børn en kniv.
Flere øko-turister fra Japan kommer forbi
Børnene er vant til, at der kommer nogle på besøg. Det er ikke dagligt, men de er vant til det
Ifølge institutionslederen deltog det franske tv-hold i går i en ganske almindelig dag i børnehaven, hvor børnene malede masker og lavede æblegrød.
Men det er langt fra første gang, at børnehaven har haft besøg udefra.
- Børnene er vant til, at der kommer nogle på besøg. Det er ikke dagligt, men de er vant til det. Selvfølgelig når de spørger dem direkte, og det foregår på engelsk, bliver de måske lidt generte, fordi de ikke forstår, hvad de siger, fortæller institutionsleder Jesper Lund.
Flere økoturister fra Japan har også aflagt skovbørnehaven besøg.
- De er ude for at kigge på vindmøller, og så kommer der nogle hold forbi indimellem. Vi har jo 95% økologi.
Naturen som læringsrum
I skovbørnehaven bliver området og naturen brugt som læringsrum. Og det er den metode, der tiltrækker besøgende fra andre lande, mener institutionslederen.
- Alt det, du kan lave inde, kan du også lave uden for i naturen, sommer og vinter. Hiv legen og alle aktiviteterne ud i skoven og ud i naturen. Så finder de et par larver, så finder de et par biller, og så tager man udgangspunkt i det og følger børnenes spor. Der er ikke støj og møg og stress på samme måde, som når man klumper sig sammen i et lille rum i en børnehave, siger Jesper Lund.
En svensk videnskabelig undersøgelse har konkluderet, at på 40 forskellige parametre, er børn, der lever ude i naturen, langt bedre til forskellige ting, der blandt andet handler om motorik og koncentration.
- De bliver mere nysgerrige, og det er kanonvigtigt. De bliver eksperimenterende og tør prøve nogle ting af, som man måske ikke kender på forhånd, siger Jesper Lund.
Den 21. september får Skovbørnehaven besøg af et hold danske pædagogforskere, som skal undersøge pædagogik og læringsrum