Hvert år mister personer livet eller kommer alvorligt til skade i brande i private hjem.
En røgalarm i boligen kan være med til at forhindre ulykkerne. Derfor sætter Lolland-Falsters Brandvæsen i samarbejde med BrandBevægelsen og TrygFonden hvert år fokus på brandsikkerheden.
Det betyder, at brandkadetterne, der er unge frivillige i alderen 13 til 16 år går fra hus til hus og tjekker folks allerede eksisterende brandalarmer, skifter batterier på dem eller sætter helt nye op, hvis der er behov for det.
I år gik turen til landsbyerne Orehoved og Errindlev. TV2 ØST var taget med brandkadetterne Kassia Petersen og Sakina Bernth på henholdsvis 15 og 13 år på patrulje i Orehoved.
- Man føler stolthed, når man har sat en røgalarm op og dermed måske har været med til at redde et liv, siger Kassia Petersen.
De to unge brandkadetter kan dog også godt opleve, at nerverne sidder udenpå tøjet, når de banker på fremmede folks hjem for at høre, om de har røgalarmer.
- Det kan godt være lidt nervepirrende, siger Kassia Petersen.
Hos Lolland-Falster Brandvæsen sætter man stor pris på, at de unge vil bruge deres fritid på at sikre brandsikkerheden ved at sætte røgalarmer op. For røgalarmer kan vise sig at være en investering i livet.
- Det er den billigste livsforsikring, man overhovedet kan få, for den koster jo ikke ret meget. Den kan simpelthen redde liv, forklarer Jesper Atkinson Pedersen, der er vicebrandsinspektør hos Lolland-Falster Brandvæsen.
Udvalgte byer
Det er ikke tilfældeligt, at brandkadetterne banker på døre i netop Orehoved og Errindlev i år.
- Det forholder sig sådan, at vores forebyggende afdeling kigger på, hvor har vi haft flest brande og hvor har der været flest dødsbrande. Det er de områder, der bliver prioriteret, siger Jesper Atkinson Pedersen.
Røgalarmpatruljens indsats foregår altid i uge 46.
Fakta om røgalarmer
Omkring 250.000 danskere har i løbet af de seneste fem år haft brand i hjemmet
Cirka 650.000 danske hjem mangler en røgalarm
En røgalarm kan redde liv
En røgalarm er vågen døgnet rundt og reagerer på røgudvikling – den vil derfor opdage en brand allerede i opstartsfasen, så du kan nå at slukke den eller få dig selv og andre ud af boligen
Tjek dine røgalarmer jævnligt, mindst én gang om året. Test også, når du har været væk i længere tid, da batterierne kan løbe tør, uden at du har hørt den advarselslyd, der fortæller, at de er brugt op. Tryk på testknappen – røgalarmen bipper, hvis den stadig virker.
Hvert år bør røgalarmen rengøres. Fjern støv med en børste eller støvsuger, og rengør alarmen med en blød og fugtig klud.
Du kan øge sikkerheden for de ældre i din familie ved at sikre, at de har en virksom røgalarm i hjemmet.
Kilde: TrygFonden og BrandBevægelsen