Unikke filmoptagelser fra tiden inden Anden Verdenskrig er dukket op på Lolland

Siden begyndelsen af 1940’erne har flere filmoptagelser ligget gemt og glemt i gamle arkiver på Lolland. Nu er de blevet digitaliseret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hestevognene og arbejdssjakket med opsmøgede skjorter og sixpence spærrer store dele af Søndergade i Nakskov.

Foran byens barber på hjørnet og guldsmeden C.G. Olsen under de hvide- og grønstribede markiser har de gravet ud til opførelsen af pladsen Sønderport, hvor byens centrale gade møder Nybrogade og Nygade.

quote Det er en stor drøm

Heidi Pfeffer, leder af Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Optagelserne stammer fra 1938 og viser hverdagslivet i den vestlollandske handelsby, som det var i tiden inden og under Anden Verdenskrig.

Siden byggeriet blev filmet af den lokale bygningskonstruktør og ivrige amatørfotograf Adolph Lehm, har optagelserne sammen med mange andre levende billeder fra Nakskov og omegn ligget gemt og glemt på filmruller arkiverne hos Nakskov Lokalhistoriske Arkiv.

Indtil nu.

For efter et større dokumenteringsarbejde og takket været Det Danske Filminstitut er de unikke hverdagsoptagelser fra Lolland blevet restaureret og digitaliseret. 

Skibet Jutlandia, der senere fungerede som hospitalsskib, blev bygget på skibsværftet i Nakskov.
Skibet Jutlandia, der senere fungerede som hospitalsskib, blev bygget på skibsværftet i Nakskov. Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Det er dog ikke, fordi filminstituttet mangler film, eftersom de har cirka 110.000 titler på lager.

Et fantastisk vindue til historien

Men hos Det Danske Filminstitut har man ikke særlig mange filmoptagelser fra Lolland og Falster, så da instituttet ville digitalisere en række gamle optagelser, henvendte de sig til lederen af Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, Heidi Pfeffer, og fik sig en overraskelse.

- Vi har faktisk over 100 film, som Lehm har optaget, siger Heidi Pfeffer.

En gruppe børn hygger sig en sommerdag ved Nakskov.
En gruppe børn hygger sig en sommerdag ved Nakskov. Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Flere af Adolph Lehms optagelser, der stammer fra 1937 og 1945, er allerede blevet digitaliseret. Men optagelserne på ti filmruller krævede en særlig teknik, som lokalarkivet ikke kunne klare uden filminstituttets hjælp.

Filmene kan nu ses på hjemmesiden Filmcentralen.dk, og det nyder de godt af på lokalarkivet i Nakskov.

- Det er en stor drøm, siger Heidi Pfeffer og tilføjer:

- Det er virkelig et fantastisk vindue ind til Nakskov for 80 til 85 år siden.

Det er hverdagsoptagelser som disse med nogle piger fra Nakskov, der ifølge Det Danske Filminstitut er noget helt særligt.
Det er hverdagsoptagelser som disse med nogle piger fra Nakskov, der ifølge Det Danske Filminstitut er noget helt særligt. Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Samme glæde finder man i kælderen under rådhuset i Nykøbing Falster, hvor Guldborgsund Stadsarkiv ligeledes med hjælp fra Det Danske Filminstitut har fået digitaliseret otte filmruller af hverdagslivet på Falster.

Det drejer sig blandt andet om filmklip fra dengang, hvor man anlagde motorvejs- og jernbaneforbindelsen Fugleflugtslinjen, der via Sjælland, Falster, Lolland og færgeruten Rødby-Puttgarden forbinder Skandinavien med Tyskland.

Fugleflugtslinjen anlægges på Falster.
Fugleflugtslinjen anlægges på Falster. Foto: Guldborgsund Stadsarkiv

Man kan også se klip af udspring under åben himmel og fra kongens besøg i Nykøbing Falster, hvor byen i 1939 fyldte 400 år.

- Det er store begivenheder for Nykøbings historie, siger Carsten Rylander, der er arkivar hos Guldborgsund Stadsarkiv.

- Det giver et billede af, hvordan Danmark har udviklet sig gennem tidens løb, tilføjer han.

Bjørnebrønden på torvet i Nykøbing Falster blev afsløret under kongens besøg den 30. juli i 1939.
Bjørnebrønden på torvet i Nykøbing Falster blev afsløret under kongens besøg den 30. juli i 1939. Foto: Guldborgsund Stadsarkiv

Adolph Lehm var også på pletten i Nakskov. 

Både da den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning kom på besøg i den socialdemokratiske højborg i 1937 og holdt tale på Axeltorv i Nakskov. 

Statsminister Thorvald Stauning (S) holder tale på Axeltorv i Nakskov.
Statsminister Thorvald Stauning (S) holder tale på Axeltorv i Nakskov. Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Eller dengang hvor 70 børn fra Finland ankom til byen med tog under Vinterkrigen i 1942.

Men ifølge filminstituttet er især optagelserne af den ganske almindelige dagligdag, der er noget særligt.

70 børn fra Finland ankom til Nakskov med tog under Vinterkrigen i 1942.
70 børn fra Finland ankom til Nakskov med tog under Vinterkrigen i 1942. Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

- Hverdagstingene er normalt ikke noget, man har brugt filmruller på at filme, fordi det har været så dyrt, siger Katrine Madsbjerg, der er historisk redaktør Det Danske Filminstitut, og kalder det for:

- Et enormt godt tidsbillede.

Du kan selv se de mange filmklip fra Sydhavsøerne her.


Nyhedsoverblik