Ærter, jordbær, nye kartofler, blomster og frisk frugt. Det vrimler med gode tilbud, men det er langt fra alle, der ønsker at betale for varerne i de ubemandede vejboder.
I går kunne TV ØST fortælle om en landmand i Vesterborg på Lolland, der har valgt at nedlægge vejboden, fordi 30 procent af hans tulipaner blev stjålet.
Min erfaring er, at der ingen forskel er på rig og fattig eller ung og gammel. Det er vidt forskellige typer, der stjæler
Henrik Meier Andersen fra Bandholm har også været hårdt ramt af tyve, men han har fundet en anden løsning.
- Tillid er godt, kontrol er bedre. Det er de ganske få, der ødelægger det for andre, men min erfaring er, at der ingen forskel er på rig og fattig eller ung og gammel. Det er vidt forskellige typer, der stjæler, siger han til TV ØST.
Holder øje på mobilen
For fire år siden valgte Henrik Meier Andersen at sætte videoudstyr op i sin vejbod, hvor han hele året sælger frugt og grønt, og det har hjulpet.
- Det er svært at sætte præcis tal på, hvor meget tyveri, jeg har undgået. Der er altid lidt svind, men det sker måske fem gange på et år, at nogen stjæler. Nogen er lokale, som jeg kan genkende, andre finder jeg aldrig ud af, hvem er, siger han.
Det er ikke så dyrt, når man tænker på, at der førhen kom nogle forbi og rømmede boden for 30-40 procent af varerne
Udstyret består af et to kameraer, og på mobilen kan han hele tiden føle med i, hvad der sker i boden. Alle optagelser gemmes desuden på en harddisk. Pris: 4.000 kr.
- Det er ikke så dyrt, når man tænker på, at der førhen kom nogle forbi og rømmede boden for 30-40 procent af varerne, siger Henrik Meier Andersen.
Får ren besked
Møder landmanden fra Bandholm selv nogle af de lokale tyve, får de ren besked.
- Engang kunne jeg genkende en modkørende bil. Jeg vidste ud fra videooverågningen, at han havde stjålet i boden. Jeg bremsede op og blokerede vejen, og så fik vedkommende besked. Jeg talte med meget store ord, og bad vedkommende om at holde sig langt væk fra min bod, siger Henrik Meier Andersen.
Han oplyser, at Mobilepay også har været medvirkende til færre tyverier. Nu gør de færreste sig selv til tyve, når de skal have nye kartofler med hjem til aftensmaden og står og mangler en 10’er.