Vildt i lange baner - Stig drømmer om at leve af sit slagteri

Stig Lagerbon slagter cirka 20.000 stykker vildt om året på LF Vildt- og Fjerkræslagteri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jægerne kommer her og kaster bare deres kadaver ind ad døren, fortæller Stig Lagerbon fra sit vildtslagteri i Nakskov.

Engang var lokalerne et mekanikerværksted, men for halvandet år siden fik Stig Lagerbon omdannet hele molevitten til det store vildtslagteri LF Vildt- og Fjerkræslagteri, hvor der bliver ordnet omkring 20.000 stykker vildt om året. 

Normalt er indlevering efter aftale, men når bukkesæsonen er i gang, står døren åben, og så hænger de selv deres rådyr op.

- Bukkejagten starter jo ved solopgang, og der kunne jeg godt tænke mig at sove til klokken seks bare, griner Stig Lagerbon.

- Ligesådan er der også mange, som skyder ved solnedgang, og så er de måske først her klokken elleve eller kvart over elleve, siger han, hvorefter døren går op, og en jæger kommer ind med et stykke skudt råvildt.

Når skindet skal trækkes af og hovedet skal separeres fra kroppen er det såkaldt uren slagtning, og der er Stig trukket i overalls. I finslagtning bliver der skiftet tøj, og så ryger der et plastikforklæde på.
Når skindet skal trækkes af og hovedet skal separeres fra kroppen er det såkaldt uren slagtning, og der er Stig trukket i overalls. I finslagtning bliver der skiftet tøj, og så ryger der et plastikforklæde på. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Gik i lære som slagter

Stig Lagerbon er uddannet tømrer, men er kommet i gang med at være vildtslagter efter mange år som jæger, og fordi hans bror er slagter. Han gik i lære i en sæson på slagteriet i Dannemare, inden han selv for alvor gik i gang med faget. 

- Jeg lavede en aftale om, at jeg var derude i en sæson og hjælpe til. Også for at se, hvad der var af kundegrundlag, og hvad jægerne kunne tænke sig fremadrettet udviklingsmæssigt, siger Stig Lagerbon.

quote Når man kommer sådan en søndag/mandag morgen, og der hænger en 1.500 til 1.800 fugle, så må man trække handskerne på og komme i gang.

Stig Lagerbon, slagter, LF Vildt- og Fjerkræslagteri.

Selvom der er en masse at lave på slagteriet, så arbejder Stig Lagerbon stadig på fuldtid ved siden af. På sigt håber han dog at være fuldtid på sit vildtslagteri, for der er nok at lave, når først sæsonen for alvor er i gang. 

- Når man kommer sådan en søndag-mandag morgen, og der hænger en 1.500 til 1.800 fugle, så må man trække handskerne på og komme i gang, siger Stig Lagerbon.

De dage er de til tider tre i slagteriet, syv dage om ugen.

Sådan ser det ud, når vildt hænges på krog.
Sådan ser det ud, når vildt hænges på krog. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

40 procent bliver ordnet til jægere

60 procent af slagtningen bliver solgt engros, mens 40 procent bliver ordnet for jægerne, som så får det retur til kummefryseren. En af dem, der kommer forbi denne dag er Carsten Høegh fra Gammeleje, der ligger syv kilometer nord for Nakskov.

- Jeg tænkte, nu skal jeg op her til morgen, og så lykkedes det at få ram på en. Det er en udmærket buk, siger han stolt i vildtslagteriet.

quote Når vi når hen i efteråret, kommer der måske 30, 40, 50 dyr ad gangen fra de store jagter.

Stig Lagerbon, slagter, LF Vildt- og Fjerkræslagteri.

Det er første gang, at Carsten Høegh fra Nakskov kigger forbi vildtslagteriet. Han har hørt om det gennem hans jagtfællesskab.

- Ham, der passer min jagt, har dels afleveret fasaner herud til, og så var der i går, hvor nogle skulle ud med råvildt, og så var det nemmere lige at ringe her til morgen og komme afsted med den med det samme, siger Carsten Høegh.

Det råvildt, der bliver solgt videre til restauranter, kommer fra de store jagtkonsortier i efteråret og vinteren.

- Når vi når hen i efteråret, kommer der måske 30, 40, 50 dyr af gangen fra de store jagter, siger Stig Lagerbon.

Carsten Høegh hørte om slagteriet gennem bekendte i sit jagtfællesskab.
Carsten Høegh hørte om slagteriet gennem bekendte i sit jagtfællesskab. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

96 stykker vildt på en måned

Selvom man skulle tro, at der ikke er den store lighed mellem at være slagter og tømrer, så er saven i hvert fald at finde begge steder. Blandt andet bliver den brugt til at skære brystbenet fra hinanden.

Læs også
Ny robot skal skåne slagteriarbejdere for tonstunge løft
Læs også
Ny robot skal skåne slagteriarbejdere for tonstunge løft

Når råvildtets frakke er trukket af, indvolde er fjernet, og hovedet og klove er separeret fra kroppen, så fortsætter turen ind i ren slagtning. 

Her er reglerne for hygiejne lidt mere strikse, så Stig Lagerbon skifter tøj og tager plastikforklæde på, inden at han giver sig i kast med at dele rådyret op i flere dele. Her viser saven sig også nyttig.

En god sav er lige så nyttig når man er tømrer som når man er vildtslagter.
En god sav er lige så nyttig når man er tømrer som når man er vildtslagter. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

I januar måned ordnede de 96 stykker klovbenet vildt, og når først jagten går ind på fugle, bliver der rigtig travlt i Stig Lagerbon vildtslagteri, for at de kan nå at slagte de i omegnen af 20.000 stykker vildt, der kommer ind ad døren.

Hver lørdag er der desuden også åbent i slagteriets lille butik, og her er der alverdens slags vildt på frys. 


Nyhedsoverblik