Mandag morgen klokken 08.00 nedlagde cirka 20 hjemmesygeplejersker i Lolland Kommune arbejdet for at vise deres utilfredshed med den overenskomst, som regeringen forleden indførte ved lov og dermed fik tusindvis af strejkende sygeplejersker tilbage i arbejde.
Vi er dybt bekymrede for vores sundhedsvæsen
Arbejdsnedlæggelsen, som finder sted ved Nakskov Sundhedscenter, sker samtidig for at vise sympati med kollegaerne på landets sygehuse.
- Vi er vrede over, at der er blevet lavet et indgreb, og vi er vrede over, at vi ikke er blevet hørt. Vi er også kede af, at det ikke hænger sammen inde på sygehusene og i andre kommuner, siger hjemmesygeplejerske og talsperson Jeanne Kamper Fausing, inden hun fortsætter:
- Vi er dybt bekymrede for vores sundhedsvæsen i fremtiden, fordi de ansatte flygter allerede fra sygehusene, og det bliver bare værre, hvis der ikke sker en ændring.
Hvad håber du og kollegaer, at der sker?
- Jeg håber, at politikerne går ind og tager ansvar i forhold til at sikre bedre arbejdsvilkår for sygeplejerskerne rundt omkring. Vi vil gerne have flere kollegaer, fordi der er ikke hænder nok, og lønnen skal også være bedre, svarer Jeanne Kamper Fausing.
Hvorfor nedlægger I arbejdet, når det ifølge Arbejdsretten er overenskomststridigt?
- Fordi vi ikke føler, at vi har andre muligheder. Når der er blevet lavet et regeringsindgreb, så er vi blevet påduttet at gå i arbejde, så vi har ikke mulighed for at sige fra på andre måder, svarer hun.
Efter en time genoptog hjemmesygeplejerskerne atter arbejdet klokken 09.00, og det er helt bevidst, at arbejdsnedlæggelsen ikke skal strække sig over hele dagen.
- Det vil i sidste ende gå ud over borgerne, hvis vi bliver væk hele dagen, og vi ønsker ikke at tage dem som gidsler. Vi ønsker bare at sende et signal om, at der er noget galt med systemet, siger Jeanne Kamper Fausing.
Sygeplejersker nedlægger arbejdet flere steder
Det er ikke kun på Lolland, at sygeplejerskerne valgte at nedlægge arbejdet. Sygeplejersker på Herlev Hospital nedlagde nemlig mandag morgen også arbejdet for en time.
Arbejdsnedlæggelserne kommer som reaktion på et regeringsindgreb, der afsluttede en strejke på ti uger fra sygeplejerskerne.
Sygeplejerskerne havde afvist den overenskomst, der var blevet aftalt på det offentlige område.
Selv efter lovindgrebet afsluttede strejken, har sygeplejersker på forskellige hospitaler nedlagt arbejdet i en time ad gangen for at vise deres utilfredshed.
De fortsatte arbejdsnedlæggelser har påkaldt sig vrede fra sygeplejerskernes arbejdsgiver, regionerne, skriver Ritzau. Danske Regioner klagede i sidste uge til Arbejdsretten.
Her blev arbejdsnedlæggelserne erklæret i strid med overenskomsten på området. Sygeplejerskerne blev påbudt at gå på arbejde igen og ophøre med at nedlægge arbejdet.
Der blev ikke taget stilling til om de sygeplejersker, som nedlægger arbejdet, skal pålægges en bod - altså betale - for deres manglende arbejde.
Når sygeplejersker nedlægger arbejdet i strid med deres overenskomst, kan de pålægges en bod på 56 kroner i timen. Arbejdsretten kan hæve boden til 86 kroner i timen, hvis arbejdsnedlæggelserne ikke ophører.