Det kan ifølge hende også gælde børn, der aldrig direkte møder den eller det, de skal være bange for.
- Børn har magisk tænkning. Det betyder, at det, der måske kan ske, opleves i nervesystemet som om, at det er rigtigt. De forestiller sig alt muligt, og det kan være vildt ubehageligt. Nervesystemet kan ikke kende forskel. Vi reagerer på det trusselsniveau, vi oplever. Det er ligegyldigt for hjernen, om det er reelt eller ej. Børn vil kunne bruge ret meget krudt på den fare, der må være. Uanset hvad der er gjort. Der er måske sat billeder op, eller barnet har fået forklaret grundigt, hvad de skal frygte, så brygger vi videre. Det gør vi alle sammen. Især børn, siger Ane Lemche.
En stor opgave for en skole
Hun anerkender skolens og Astrid Vinds tilgang til sagen, for ifølge hende er det vigtigt at være konkret i forhold til frygten.
- Det lyder, som om skolen har forholdt sig på en rigtig god måde. Generelt er det vigtigt at være så konkret som muligt om, hvad man skal være bange for, så børnene ved, hvad de skal være opmærksomme på, og at resten er okay, siger hun og fortsætter:
- At man kan konkretisere det så meget som muligt, og at børnene ved, der er en voksen, de kan gå til, er en god strategi, fordi over tid vil det gøre, at børnene ikke selv føler, at de skal tage så meget ansvar.
Det er ifølge Ane Lemche en stor og svær opgave at skulle løfte som skole med en større gruppe børn, der reagerer forskelligt på en utryg situation.
- Det er ikke nogen nem opgave at skulle stå og tage vare på en børnegruppe. Børn reagerer jo på mange forskellige måder, og i krisesituationer vil det være tydeligt, hvor mange forskellige reaktioner, der kan være. Det er helt sikkert en svær situation, siger hun.
Føler afmagt
Selvom skolen har haft et godt samarbejde med det lokale politi, har de også følt en stor afmagt i forhold til sagen med manden på cyklen.
- Politiet har gjort, hvad de kunne. De har skullet følge de retningslinjer, der er. Men det har været frustrerende for os som skole og for hele området, at man har skullet bruge ressourcer og tanker på sådan en mand. For ude hos os har det her jo stået på i over to år, siger Astrid Vind.
Når manden på cyklen har afsonet sin straf, kommer han formentlig tilbage til lokalsamfundet. Han bor på samme vej som den dreng, han forgreb sig på i 2019, og han bor også tæt på de tre andre drenge, han har tilhold mod.