15-årig arbejder på plejehjem - men Ældre Sagen er bekymret

Flere kommuner benytter sig af ungarbejdere på plejehjem, men man skal passe på, det ikke bare bliver billig arbejdskraft, mener de i Ældre Sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når den sidste skoleklokke lyder, suser 15-årige Laurits Pedersen på sin cykel mod omsorgsboligerne, som er et plejehjem, på Jasminvej i Næstved.

Laurits Pedersen er langt fra gammel nok til selv at være beboer, og han har heller ingen familiemedlemmer, som befinder sig på plejehjemmet. Han skal til gengæld nå at møde ind til tiden på sit arbejde som spire, som er klokken 14.

- Det er normalt noget, der måske kan virke kedeligt for andre 15-årige drenge, men jeg ved, hvor meget værdi det kan være med til at give de ældre, fortæller Laurits Pedersen.

En spire er en ungarbejder mellem 14 og 17 år, der er ansat i et fritidsjob i ældreplejen for at støtte både personale og de ældre.

quote Jeg er kun glad for, han kommer

Svend-Aage Hansen, beboer

Deres primære opgaver er at ‘hygge’ sig med de ældre, som eksempelvis at gå ture, tale sammen, spille skak og alt muligt andet.

- Der er mange hyggelige snakke og værdifulde gåture. Det giver mig et godt job, hvor man møder mennesker på et lidt nærmere plan end nede i netto. Du får nærmest et venskab, fortæller Laurits Pedersen.

Værdifulde diskussioner

Laurits’ tilstedeværelse skaber ikke kun værdi for ham selv - det gør det i særdeleshed også for de ældre.

Lige for tiden er han meget sammen med Svend-Aage Hansen og Lise Madsen.

- Jeg er kun glad for, han kommer. Han giver mig en god gåtur, og det er jo sundt for helbredet, fortæller Svend-Aage Hansen lidt halvgrinende.

Svend-Aage Hansen nyder at gå ture med Laurits Pedersen.
Svend-Aage Hansen nyder at gå ture med Laurits Pedersen. Foto: Kasper Marquardtsen - TV2 ØST

Lise Madsen er meget dårligt gående, så når Laurits Pedersen og Lise Madsen er sammen, bruger de mest tid på at spille kort og tale sammen.

- Vi har mange gode diskussioner, fortæller Lise Madsen.

- Han vil jo være soldat, og det kan jeg simpelthen ikke have, så det bliver jeg nødt til at protestere i mod, siger hun videre.

- Ja, men det hjælper ikke, jeg vil stadig gerne være soldat, svarer Laurits Pedersen lidt halvkækt tilbage.

Lise Madsen og Laurits Pedersen ses cirka to gange om ugen.
Lise Madsen og Laurits Pedersen ses cirka to gange om ugen. Foto: Kasper Marquardtsen - TV2 ØST

Lasse Hansen, der er teamleder på omsorgsboligerne på Laurits Pedersens arbejde, er også blevet så glad for sin ungarbejder, at han søger en mere.

Læs også
Søger unge medarbejdere til plejehjem
Læs også
Søger unge medarbejdere til plejehjem

- Jeg har kun fået gode tilbagemeldinger på Laurits, alle er glade for ham. Både borgere og personale, og det vil vi selvfølgelig også gerne kunne tilbyde vores andre borgere på Kildegårdsvej (plejehjemmet, red.), siger Lasse Hansen.

Billig arbejdskraft?

Nina Bruun er seniorkonsulent i Ældre Sagen, og hun oplever, at der i stigende grad er flere og flere plejehjem, der benytter sig af de unge spirer som arbejdskraft.

Hun lægger dog kraftig vægt på, at ungarbejderne ikke skal bruges som en form for billig arbejdskraft.

Laurits Pedersen regner med at arbejde på plejehjemmet nogle år endnu.
Laurits Pedersen regner med at arbejde på plejehjemmet nogle år endnu. Foto: Kasper Marquardtsen - TV2 ØST

- Det er jo en dejlig solstrålehistorie, og vi ser mere og mere af det, men man kan være bekymret for, om det er et resultat af de store rekruteringsudfordringer, der er i ældreplejen, siger hun og fortsætter:

- Jeg kan godt forstå, at man i en travl hverdag kan få brug for de her ekstra hænder, som de unge kan være. Det er bare ikke dét, spirerne er til for.

Det er dog også noget, som teamlederen i Næstved er opmærksom på.

Nina Bruun mener, man skal være opmærksom på, at de unge spirer ikke bliver udnyttet.
Nina Bruun mener, man skal være opmærksom på, at de unge spirer ikke bliver udnyttet. Foto: Ældresagen

- Til deres (spirernes, red.) ansættelser er der helt særlige kontrakter, hvor det fremgår, hvad de må og ikke må. Og jeg kan da godt forstå, hvorfor man kan tro, det er en form for billig arbejdskraft, men Laurits må ikke yde personlig pleje, praktisk bistand eller andet. Han må kun hygge sig med borgerne, og det gør vi meget ud af af skelne imellem, siger Lasse Hansen.

På landsplan er der cirka 870 spirer ansat.

De kommuner i landet, der har flest spirer ansat, er Guldborgsund og Aarhus på henholdsvis 45 og 86 spirer.


Nyhedsoverblik