I begyndelsen af 1990erne blev en ide plantet i hovederne hos en række ildsjæle i Sct. Peders Kirke i Næstved, da de fandt ud af, at der for hundredvis af år siden hængte et såkaldt svaleredeorgel på den ene væg i kirken.
Nu - næsten 25 år senere - er de klar til at vise genopførelsen af renæssanceorglet frem.
Facaden er bevaret som dengang
- Det er jo den originale facade fra 1586 bygget af Hans Brebus, fortæller Christian Kampmann Larsen, der er organist i Sct. Peders Kirke i Næstved, mens han stolt viser det nye instrument frem.
Facaden er den kasse, der udgør rammen for orglet, og den er den samme som for 400 år siden. Resten er bygget op ud fra oplysninger fra gamle arkiver - og fra en enkelt original orgelpibe, som er i kirkens besiddelse.
- Det har da været en kæmpe oplevelse, det har været spændende at følge processen. Jeg har været med nærmest ned til hver eneste skrue, siger organisten.
Svaleredeorglet hang på sidevæg
Det hele startede for næsten 25 år siden, da de i forbindelse med en forestående restauration af det store orgel i den anden ende af kirken - blev opmærksom på, at der tidligere har hængt et orgel på en af sidevæggene i kirken - deraf navnet svaleredeorgel.
Om det er præcis sådan orgelet har set ud, er ikke hundrede procent sikkert. Men de har fået hjælp fra eksperter og konsulenter, så det er et rigtig godt bud.
Orglet bliver indviet med royal deltagelse
Orgelet har kostet 4,6 millioner, og er finansieret af privatpersoner og fonde. Det bliver officielt indviet ved en koncert i kirken den 10. april. Blandt andre med deltagelse af Prinsesse Benedicte.