Ældre skal betale dobbelt for maden på plejehjem i januar måned

Borgere på de kommunale plejehjem i Næstved Kommune skal i januar måned betale dobbelt for at få mad på bordet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgere på de kommunale plejehjem i Næstved Kommune skal ved årsskiftet betale dobbelt for at få mad på bordet.

Det sker efter en ny ordning, der træder i kraft efter nytår, hvor de ældre skal begynde at betale forud for madservice i stedet for bagud. 

quote Det er det dårligst tænkelige tidspunkt overhovedet

Ole Møller Jung, formand for Ældrerådet i Næstved Kommune

Indtil videre har de betalt 3.000 kroner bagud om måneden, men fordi de i det nye år skal forudbetale maden, overlapper de to betalinger, så de både skal betale 3.000 kroner den 30. december 2022 og 3.000 igen den 1. januar 2023. 

Selvom det kun er en enkelt måned, at de ældre skal betale dobbelt, møder det kritik fra Ældrerådet. 

- Mange ældre er i forvejen klemt på økonomien. Man oplever det som en ekstraregning på 3.000, selvfølgelig kommer man ikke til at betale mere, men det kan føles sådan, når man pludselig får to fakturaer sendt ind ad døren, siger Ole Møller Jung, som er formand for Ældrerådet i Næstved Kommune.

Havde ikke hørt om ændringen

I slutningen af november blev Ældrerådet kontaktet af en borger, der informerede dem om ændringen i betalingsformen. 

Derefter gik rådet i gang med at undersøge, om det var et enkeltstående tilfælde, eller om det var på flere plejehjem, at beboerne skulle betale dobbelt for mad. 

Og der fik de sig en overraskelse. 

- Vi kunne se, det var en generel ordning, der var indført, som vi overhovedet ikke havde hørt noget om. Jeg synes, det er det dårligst tænkelige tidspunkt overhovedet, man kan vælge at ændre den her ordning, siger Ole Møller Jung og fortsætter:

Læs også
Ældre kæmper for deres varme mad: - Vi vil ikke behandles som børn
Læs også
Ældre kæmper for deres varme mad: - Vi vil ikke behandles som børn

- Det er her i vinterhalvåret, hvor dem der også har varmeregninger ved siden af, de i forvejen betaler meget, og for det andet så er det op til jul, hvor der er nogle, der for eksempel vil have mulighed for at lægge ekstra til side til julegaver til børnebørnene, siger han.

Hvad er nu det for noget pjat? 

Der er flere, der er ærgerlige over, at beløbene skal betales på en gang, men de accepterer vilkårene. En af dem er Lone Hertzum fra Næstved. 

Hendes mand bor på plejehjemmet Birkebjergcentret i Næstved, og hun undrede sig, da hun modtog et brev om, at hun skulle betale de to gange 3.000 kroner lige efter hinanden. 

quote Jeg er pisseærgerlig over, at det falder lige her til jul,

Torben Hollmann, centerchef for Center for Sundhed og Ældre i Næstved Kommune

- Da jeg så det, tænkte jeg, hvad er nu det for noget pjat, hvorfor laver de om på det? Men så igen, så skal det jo bare betales. Jeg kan godt se, hvis man er klemt på økonomien, så er det meget at skulle betale lige nu og her, siger Lone Hertzum og fortsætter:

- Selvfølgelig er det et dårligt tidspunkt for nogle mennesker, men det er ikke for alle. Min mand er så heldig, at jeg også har min pension, så vi er to om at tjene til husstanden, men det er ikke alle, der er i den situation, siger hun. 

Læs også
Ældre slipper for blendet mad - plejecenter serverer særlig blød julemenu
Læs også
Ældre slipper for blendet mad - plejecenter serverer særlig blød julemenu

Centerchef for Center for Sundhed og Ældre i Næstved Kommune, Torben Hollmann kan godt se, at timingen ikke er den mest optimale. 

- Jeg er pisseærgerlig over, at det falder lige her til jul, det er den ene ting, og så er jeg også virkelig ærgerlig over, at det også falder når der er høj inflation og dyre priser på el og mad. Det er nogle store ting, der lige falder sammen, som vi ikke er herre over, og det er rigtig ærgerligt, siger Torben Hollmann.

Har ventet på Gældstyrelsen

Årsagen til at de ældre skal betale forud i stedet for bagud skyldes, at Gældstyrelsen skal have et nyt IT-system. 

Kommunen får hjælp af Gældstyrelsen til at inddrive penge fra borgere, som glemmer at betale eller af en eller anden grund ikke kan betale. Det nye IT-system har ifølge Torben Hollmann været undervejs længe.

Læs også
Signe har sparet mange penge på at starte egen køkkenhave
Læs også
Signe har sparet mange penge på at starte egen køkkenhave

- Vi har ventet på Gældstyrelsen virkelig længe. Først skulle det indføres tidligt på efteråret. Så er det blevet udskudt og udskudt, og nu er det så kommet her i december. Man tænkte ikke over, at det blev lagt på en kedelig dato, fordi det er blevet udskudt for mange gange, så har man tænkt - endelig! Lad os få det gjort nu, og så har man ikke lige brugt hovedet, siger han og erkender, at Ældrerådet skulle have været underrettet om ændringen noget før.

- Vi har ikke fået tænkt os ordentligt om. Op til den her betalingsfrist skulle de selvfølgelig have fået det at vide, det er klart. Det er ikke fordi, vi ikke holder møder med dem, så vi kunne have sagt det på nogle af de møder, siger han.

Læs også
89-årig vil købe en halv portion mad - men kommunen nægter
Læs også
89-årig vil købe en halv portion mad - men kommunen nægter

Men han mener også, at en dobbeltbetaling som den her vil falde dårligt lige meget, hvornår på året, den ville komme. 

- Man kan sige - ja det er op til jul, men er det bedre i februar? Har man ikke pengene, så har man ikke pengene. Det rammer lige meget hvad. Nu går det ud over julefreden, og det er jeg virkelig ked af, men jeg tænker, at det også ville ramme hårdt i februar, siger Torben Hollmann.

Ifølge ham står kommunen til rådighed for de borgere, som ikke har råd til at betale de 6.000 kroner med det samme. 

Det er muligt for borgere at ringe til kommunen og få hjælp. Det kan være gennem en afdragsordning, en udskydelse af regningen, eller hvad der passer borgeren bedst, fortæller han.


Nyhedsoverblik