På Gavnø Gods sydvest for Næstved ser de grønt. Men beboerne ser rødt.
Godset har nemlig planer om at opføre et 120 hektar stort solcelleanlæg. Det svarer til omtrent 150 fodboldbaner. Men beboerne frygter, at deres udsigt over åbne, grønne marker lige ned til fjorden snart bliver erstattet med mørke solcellepaneler.
- Når man ser på det her område, er det jo skrækkeligt, at nogle kan finde på at ødelægge det, siger Jan Knudsen, der bor i nærheden.
Gavnø Gods: Vi ønsker at fortsætte den grønne omstilling
Gavnø Gods oplyser til TV ØST, at de er glade for, at Næstved Kommune vil understøtte vedvarende energi i form af vind- og solenegi.
- Vi ønsker at fortsætte den grønne omstilling og kan samtidig ved denne investering i grøn energi - uden statstilskud - levere billig energi til borgerne.
Helle Reedtz-Thott fra Gavnø Gods har ikke ønsket at stille op til et interview i dag. Men i en mail til TV ØST skriver hun:
- Vi har i dialog med kommunen udpeget de arealer, som er fundet mest hensigtsmæssige til et sådant projekt. Parken af solceller vil være fordelt på flere områder, og den er et led i godsets – og kommunens – ønske om at reducere CO2-udledningen. For at kunne sikre et bæredygtigt projekt uden statstilskud, er det nødvendigt med et projekt af en vis størrelse, dvs. over 100 ha.
Det er ikke fordi, vi vil være på kant med Gavnø. Vi kan bare ikke se, hvorfor det skal ligge her, hvor det generer så mange mennesker
Naboer: - Vi kan ikke se, hvorfor det skal ligge her
Jan Knudsen og Sten Knarberg bor begge to i nærheden af Gavnø Gods. Fra Steen Knarbergs terrasse på Dybsøvej er der udsigt til bølgende, grønne marker og fjorden, der glimter i det blå.
Men snart kan udsigten til det idylliske naturlandskab blive erstattet af en solcellemark, som vil kunne forsyne 50.00 husstande med strøm.
Alligevel mener Steen Knarberg, at det langt fra gavner alle.
- Hvis Gavnø så frygtelig gerne vil have de her solceller, så spørger vi os selv, hvorfor man ikke ligger dem ude på Gavnø. For der kan være tre af de anlæg her derude. Det er ikke fordi, vi vil være på kant med Gavnø. Vi kan bare ikke se, hvorfor det skal ligge her, hvor det generer så mange mennesker, siger Steen Knarberg.
I det skriftlige svar fra Gavnø Gods, svarer Helle Reedtz-Thott:
”En samlet størrelse på knap 120 ha vil kunne producere cirka 85.000.000 kWh om året, hvad der svarer til cirka 50.000 husstandes årlige forbrug. På arealerne imellem og under solcellepanelerne vil der blive sået græs, der skal afgræsses af får, ligesom arealerne vil blive omkranset af levende hegn, således at panelerne ikke er synlige for naboer og forbipasserende. Et hensyn, som for os er vigtigt at tage. Vi vil fortsætte arbejdet i tæt dialog med Næstved Kommune og heri vil alle relevante aspekter for projektet om solcelleparken naturligt blive inddraget og vurderet”.
Jeg tror, at nogle af dem, der har besluttet det i administrationen, de har ikke været herude
Interessegruppe vil tale politikere fra beslutningen
Naboerne har nu sammen med andre personer fra lokalområdet dannet ”Interessegruppen til omplacering af solcelleparken i Basnæs/Vejlø/Rettestrup". Sammen håber de, at kunne overbevise politikerne i Næstved Kommune om, at placeringen af det nye solcelle-anlæg er forkert og i strid med kommuneplanen fra 2017, der har udpeget området som bevaringsværdigt.
Jan Knudsen bor i Vejlø og mener, at dem der truffet beslutningen om solcelleanlæggets placering er vant til at sidde bag et skrivebord.
- Jeg tror, at nogle af dem, der har besluttet det i administrationen, de har ikke været herude. De har siddet og kigget på et kort og tegnede streger, siger Jan Knudsen.