Borgere politianmeldt for at nægte at udskifte spildevandstank

Næstved Kommune har meldt seks borgere til politiet, fordi de nægter at udskifte deres spildevandstanke, da de ikke er CE-mærket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Seks borgere er blevet politianmeldt af Næstved Kommune, fordi de har nægtet at udskifte en tank, der pumper spildevand fra deres hus over i deres private rensningsanlæg.

Ole Hansen er én af dem.

- Vi skal bortskaffe tanken, og vi skal producere en ny. Kommunen mener, at jeg er til fare for miljøet, siger Ole Hansen fra Karrebækstorp.

quote Den er godkendt efter alle gældende regler, da den blev lagt ned

Ole Hansen fra Karrebækstorp

Årsagen til politianmeldelserne er, at borgernes tanke ikke har det korrekte europæiske mærke, der garanterer for deres kvalitet.

Et lille CE-mærke til forskel

Tanken leder spildevandet fra Ole Hansens hus over til et pilerensningsanlæg, hvor det med tid bliver omdannet til en biomasse, som bliver optaget af de piletræer, der er plantet på anlægget. Det var en rigtig smart idé, da Ole Hansen i 2010 fik etableret anlægget.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ole Hansen fra Karrebækstorp er en af de seks borgere, der er blevet politianmeldt af Næstved Kommune.
Ole Hansen fra Karrebækstorp er en af de seks borgere, der er blevet politianmeldt af Næstved Kommune. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Men siden har Miljøstyrelsen vedtaget en ny bekendtgørelse, der kræver, at eksisterende bundfældningstanke skal erstattes af nye, der bærer det europæiske CE-mærke.

Men det er uhørt at skulle grave en tank op bare for at erstatte dem med en magen til, mener de politianmeldte borgere.

- Den er godkendt efter alle gældende regler, da den blev lagt ned, og det er de samme krav, der gælder til de tanke, der bliver lavet i dag. Så der er ikke nogen forskel. Der er kun det her lille CE-mærke, siger Ole Hansen.

Seks borgere politianmeldt

Yderligere fem husstande er politianmeldt, fordi de har nægtet at udskifte deres bundfældningstanke af beton til nye CE-mærkede af plastik.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.

Det var Sten Rasmussen, der i sin tid rådede borgerne til at få installeret de klimavenlige rensningsanlæg, og han mener, at politianmeldelsen er helt hen i vejret.

- De er blevet efterset både bund og udløb, for at de ikke forurener overhovedet, så er det jo fuldstændig hul i hovedet, at man skal til at grave dem op, siger Sten Rasmussen, der er talsmand for de politianmeldte borgere.

Har kostet 35.000 kroner per husstand

53 husstande i Karrebækstorp og Klinteby har allerede fulgt kommunens påbud og skiftet deres bundfældningstanke til nye, der er CE-mærket og dermed lever op til en række europæiske standarder.

Ifølge Sten Rasmussen har det kostet op til 35.000 kroner per husstand.

- Jeg har ikke noget problem med, at man laver en CE-mærkning og siger, at de fremadrettet skal være CE-mærket og opfylde visse krav, men at man pludselig skal grave ældre tanke op og forlange, at der skal lægges en CE-mærket tank ned i stedet for en ældre tank, der fungerer perfekt, det er galimatias.

Hvad betyder et CE-mærke?

  • Når en fabrikant CE-mærker et produkt, erklærer han på eget ansvar, at produktet er i overensstemmelse med alle lovkrav for CE-mærkning. Dermed garanterer han, at det pågældende produkt må sælges i hele det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS). EØS dækker EU samt Norge, Island og Liechtenstein.
    ​​
  • CE-mærkning betyder ikke, at produktet er produceret inden for EØS. Det angiver blot, at produktet er blevet vurderet, inden det er sendt på markedet og dermed opfylder lovkravene for at blive solgt. Det betyder, at producenten har sikret sig, at produktet opfylder alle relevante væsentlige krav i direktiv(er), som dækker produktet - eller at det er blevet undersøgt af et bemyndiget organ til vurdering af overensstemmelse, hvis dette kræves ifølge direktivet eller direktiverne.
     

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Udvalgsformand: Man kan ikke differentiere

Borgerne havde håbet på, at Næstved Kommune ville dispensere, så de kunne beholde deres bundfældningstanke, men det er ikke muligt, lyder det fra udvalgsformanden.

- Man kan ikke differentiere og sige, at nogle borgere skal overholde lovgivningen, og så er der nogle andre, der ikke skal. Sådan fungerer det jo ikke. Et retssamfund bygger jo også på, at der er lige ret for alle, siger Helle Jessen, formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune.

Rensningsanlæg
Læs også
Kommuner deler spildevand - renseanlæg til 350 millioner bliver en realitet
Rensningsanlæg
Læs også
Kommuner deler spildevand - renseanlæg til 350 millioner bliver en realitet

Men kan du ikke forstå, at borgerne synes, det er frustrerende, at de skal grave velfungerende tanke op for at grave nogenlunde tilsvarende tanke ned igen?

- Jo, det kan jeg godt, men jeg må forholde mig til, at der er en grund til, at man har sat en skillelinje og sagt, at det er en CE-mærkning, der skal til for at man kan få en blåstempling, siger Helle Jessen.

Hun henviser til, at det nu er anklagemyndigheden, der skal tage stilling til sagen.

- Jeg regner med, at der sker det fornuftige, at anklagemyndigheden afviser sagen, som åbenbart er grundløs, siger Ole Hansen fra Karrebækstorp.


Nyhedsoverblik