Borgmester jubler over udsigten til stort DSB-værksted og 150 nye arbejdspladser

Erhvervsministeriet godkender placeringen af et nyt DSB-værksted ved Mogenstrup, selvom flere lokale frygter, at det vil skæmme et fredet naturområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgmesteren for Næstved Kommune har svært ved at skjule sin begejstring, efter erhvervsminister Simon Kollerup (S) tirsdag godkendte placeringen af et nyt DSB-værksted ved Mogenstrup sydøst for Næstved.

Beslutningen betyder nemlig, at der snart kommer mange nye arbejdspladser til området.

quote Det er meget mere positivt for Næstved Kommune

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune

- Det er supergodt for Næstved Kommune, fordi det er både 150 til 200 statslige arbejdspladser, men det er også vigtigt i forhold til at få el-tog i Danmark og dermed få opgraderet den kollektive trafik, siger Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.

Sammen med sine byrådskollegaer sendte han den 28. april 2020 en ansøgning afsted til erhvervsministerien om tilladelse til at planlægge et erhvervsområde til DSB-værkstedet ved Fladsågårdsvej nær Mogenstrup Ås uden for den eksisterende byzone. Det er den ansøgning, som ministeren nu har godkendt.

- Jeg har hele tiden været overbevist om, at det areal, som vi havde tiltænkt til det nye DSB-værksted, kunne lade sig gøre. Vi havde lavet et grundigt forarbejde i Næstved Kommune, da DSB rettede første henvendelse og ønskede et areal, siger Carsten Rasmussen.

Centralværksted
Læs også
DSB køber kæmpegrund ved Næstved til nyt værksted
Centralværksted
Læs også
DSB køber kæmpegrund ved Næstved til nyt værksted

Ministeren lægger i afgørelsen blandt andet vægt på, at placeringen af værkstedet på Sjælland er knyttet til et behov for en central placering i forhold til regionaltrafikken på Sjælland.

Desuden lægger Simon Kollerup vægt på, at projektet ikke vurderes at være i strid med de nationale landskabs-, natur- og miljøinteresser.

Naboer frygter for fredet naturområde

Men blandt dele af lokalbefolkningen er holdningen en helt anden.

For da DSB annoncerede, at et nyt, stort togværksted skal bygges ved Mogenstrup Ås, begyndte flere naboer i området at samle sig i Aktivgruppen til besvarelse af landskabet ved Mogenstrup Ås.

Artiklen fortsætter under videoen.

Charlotte Vestergaard Pedersen er en af dem, der er bekymrede for DSB's planer om at bygge ved Mogenstrup Ås. Video fra marts 2019.

De er bekymrede for, hvad byggeriet af værkstedsanlægget vil betyde for det naturskønne område og frygter, at DSB-værkstedet vil ødelægge naturen ved den fredede Mogenstrup Ås og Fårebakkerne.

- Vi mener, det er en principiel sag, at når noget er fredet, og vi har et istidslandskab, så hører de to ting sammen, sagde Charlotte Vestergaard Pedersen, der er modstander af byggeriet, til TV2 ØST den 9. marts sidste år.

Artiklen fortsætter under kortet.

Markeret med de røde streger er det område, som DSB har en købsaftale på.
Markeret med de røde streger er det område, som DSB har en købsaftale på. Foto: Nick Abildgaard / Grafik

Værkstedet bliver ikke bygget på det fredede område. Men naboerne mener, at placeringen er så tæt på, at det alligevel vil gøre skade.

- Hvis man lægger et kæmpestort industrianlæg med meget store bygninger, vil det skæmme den oplevelse, man har af istidslandskabet og i forhold til for eksempel undervisning med børn og mennesker, der kunne være interesseret i at komme og se det her istidslandskab, så vil hele det her anlæg jo komme til at stjæle billedet, sagde Charlotte Vestergaard Pedersen. 

Lokalplanen ventes godkendt efter sommerferien

Borgmester Carsten Rasmussen kan godt forstå naboernes frustrationer. Men han vurderer, at udsigten til mellem 150 og 200 nye arbejdspladser opvejer konsekvenserne for naturområdet.

- Jeg kan sagtens forstå dem, der er vant til at se ud over de åbne marker og over på åsen, og som tænker: Hvad nu? Kommer det er et kæmpe industrianlæg, der formentlig vil være oplyst i de mørke timer? Men jeg er sikker på, at DSB sammen med Næstved Kommune vil gøre, hvad de kan på at lave noget beplantning omkring, så det ikke bliver så dominerende, som man kan frygte, siger Carsten Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.
Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune. Foto: Arkivfoto

Så du mener, at de positive ting opvejer de negative ved DSB-værkstedet?

- Jeg er ikke i tvivl om, det er meget mere positivt for Næstved Kommune, at vi får et DSB-værksted, svarer han og tilføjer:

- Og jeg mener selvfølgelig, at det kan passe ind, sådan at der tages hensyn til naturen.

Læs også
Historisk tog ruller gennem Danmark og ender i Olsen Banden-land
Læs også
Historisk tog ruller gennem Danmark og ender i Olsen Banden-land

Det nye værksted betyder samtidig, at der kommer flere arbejdspladser i industrien til området.

- DSB siger til mig, at der minimum kommer 150 arbejdspladser alene på DSB-værkstedet, og det er elektrikere og smede. Det er industriarbejdspladser, som vi mangler i vores område, fordi de gamle metalstøberier og papirfabrikker med industriarbejdspladser er blevet nedlagt. Så det er nogle arbejdspladser, som vi rigtig gerne vil have til vores område – og så vi også kan tilbyde borgere indenfor den faggruppe job, siger Carsten Rasmussen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det er for foden af Fårebakkerne DSB håber at kunne bygge et nyt værkstedsanlæg.

Tilladelsen fra erhvervsministeren betyder, at den offentlige høring er afsluttet tirsdag den 30. juni 2020.

Herefter forventer Næstved Kommune at godkende lokalplanen for området efter sommerferien, mens selve værkstedet ventes at åbne i 2025.


Nyhedsoverblik